Strona główna PRZEPISY Przygotuj domowy sulc

Przygotuj domowy sulc

Domowy sulc to tradycyjne czeskie danie, znane ze swojego smaku i wartości odżywczych. Ta wersja z wieprzowiną, udkami i warzywami jest pyszna i idealna na zimne kolacje lub jako część świątecznego stołu.

Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka

Składniki:

  • 350 g łopatki wieprzowej ze skórą
  • 150 g marchwi
  • 5 całych ziaren pieprzu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 nogi wieprzowe
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula
  • 500 ml wody
  • 50 ml octu
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 4 ogórki pokrojone w kostkę
  • Sos ogórkowy

Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!

Sposób przygotowania

1) Przygotuj składniki: umieść łopatkę wieprzową, udka, marchewki, cały pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i cebulę w szybkowarze.

2) Gotowanie: dodaj wodę, ocet, sól i czarny pieprz. Gotować w szybkowarze przez około półtorej godziny.

3) Obróbka mięsa i warzyw: Po ugotowaniu wyjąć mięso, odsączyć i pokroić na małe kawałki. Pokrój również marchewki i dodaj je do mięsa wraz z pokrojonymi ogórkami.

4) Wykończyć sos. Pozostawić do ostygnięcia i zastygnięcia.

[irp posts=”301483″ ]

Serwowanie:

  • Podawać sulc schłodzony, najlepiej z octem, sosem sojowym i świeżą cebulą.

Zalecenie:

  • Sulc jest pyszny na zimno i nadaje się jako przystawka lub jako część zimnej kolacji.

Wnioski:

Domowy sulc to pyszne i sycące danie, które wnosi do kuchni tradycyjne czeskie smaki. Jego przygotowanie jest dość proste, a rezultat jest tego wart.