Strona główna niesklasyfikowane Wspaniały biały chleb z jajkiem biskupim – pokochasz go

Wspaniały biały chleb z jajkiem biskupim – pokochasz go

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały biały chleb z jajkiem biskupim. Doskonałe uzupełnienie filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Nie tylko dzieci będą nim zachwycone, ale także głodni dorośli. Jeśli uwielbiasz jeść słodycze i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością. Podziękowania dla Martyny za przepis.

delikátní jablečný koláč s mascarpone – jednoduchý a chutný – jednoduchý a chutný
Źródło.

Przepis na wspaniałą kanapkę z białkiem jaja kurzego:

Czego potrzebujemy:

Ciasto:

  • 1 jajko (oddzielić żółtko od białka)
  • 6 białek jaj (ok. 190 g)
  • 180 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 160 g mąki gruboziarnistej
  • 70 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 szczypta proszku do pieczenia lub sody
  • 160 g mieszanki suszonych i kandyzowanych owoców, migdałów, orzechów (laskowych i włoskich), rodzynek i czekolady (do gotowania włożyłam białą i ciemną)

Polewa:

  • 120 g czekolady do gotowania
  • plasterek masła o grubości 1 cm

Jak postępować:

1) Najpierw roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.

2) Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a formę do bochenka wyłożyć papierem do pieczenia.

3) Następnie przygotować masę – posiekać orzechy, migdały i czekolady lub zetrzeć je w robocie kuchennym na grubej tarce.

4) Ubić wszystkie 7 białek ze szczyptą soli, po ubiciu zmniejszyć moc i wbić cukier, a następnie żółtko. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i po raz ostatni użyj szpatułki, aby lekko wmieszać mieszankę orzechów, czekolady itp.

5) Przełożyć ciasto do formy i użyć łopatki, aby brzegi były trochę wyższe – bochenek nie urośnie tak bardzo w środku i będzie bardziej płaski.

6) Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut (sprawdzić gotowość za pomocą szpikulca). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw bochenek w formie do lekkiego ostygnięcia na kolejne 20 minut. Następnie wyjąć na folię i polać przygotowaną polewą czekoladową.

7) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, najlepiej mniej, żeby czekolada była sztywniejsza i nie spływała po bokach.

8) Odstawić do lodówki do stężenia. Ciesz się.