Krok po kroku przedstawiamy wspaniały biały chleb z jajkiem biskupim. Doskonałe uzupełnienie filiżanki gorącej herbaty, kakao lub kawy. Nie tylko dzieci będą nim zachwycone, ale także głodni dorośli. Jeśli uwielbiasz jeść słodycze i jesteś pasjonatem gotowania, będziesz zachwycony tą nowością. Podziękowania dla Martyny za przepis.
Przepis na wspaniałą kanapkę z białkiem jaja kurzego:
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 1 jajko (oddzielić żółtko od białka)
- 6 białek jaj (ok. 190 g)
- 180 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 160 g mąki gruboziarnistej
- 70 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 szczypta proszku do pieczenia lub sody
- 160 g mieszanki suszonych i kandyzowanych owoców, migdałów, orzechów (laskowych i włoskich), rodzynek i czekolady (do gotowania włożyłam białą i ciemną)
Polewa:
- 120 g czekolady do gotowania
- plasterek masła o grubości 1 cm
Jak postępować:
1) Najpierw roztopić masło i odstawić do ostygnięcia.
2) Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, a formę do bochenka wyłożyć papierem do pieczenia.
3) Następnie przygotować masę – posiekać orzechy, migdały i czekolady lub zetrzeć je w robocie kuchennym na grubej tarce.
4) Ubić wszystkie 7 białek ze szczyptą soli, po ubiciu zmniejszyć moc i wbić cukier, a następnie żółtko. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i po raz ostatni użyj szpatułki, aby lekko wmieszać mieszankę orzechów, czekolady itp.
5) Przełożyć ciasto do formy i użyć łopatki, aby brzegi były trochę wyższe – bochenek nie urośnie tak bardzo w środku i będzie bardziej płaski.
6) Wstawić do piekarnika i piec przez 40 minut (sprawdzić gotowość za pomocą szpikulca). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw bochenek w formie do lekkiego ostygnięcia na kolejne 20 minut. Następnie wyjąć na folię i polać przygotowaną polewą czekoladową.
7) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, najlepiej mniej, żeby czekolada była sztywniejsza i nie spływała po bokach.
8) Odstawić do lodówki do stężenia. Ciesz się.