Zastanawiasz się, jakie cukierki upieczesz w tym roku? Więc jesteś tutaj. Świąteczne ciasteczka są nieodłączną częścią roku. W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy przepis na doskonałe kulki rumowe, które bez problemu przygotujesz. Każdy może przygotować ten wspaniały niewypiekany cukierek, ponieważ procedura jest jedną z łatwiejszych.

Przyjrzyjmy się, czego będziemy potrzebować i jak postępować w ich przygotowaniu.
Czego potrzebujemy do kulek rumowych:
- 120 g cukru pudru
- 40 g masła o temperaturze pokojowej
- 50 g rodzynek
- 30 g kakao, najlepiej typu holenderskiego
- 60 g mielonego kokosa
- Można użyć 1 białka jajka lub 30 ml soku owocowego
- Rum według potrzeb
Do owijania piłek:
- kokos
Z tej partii tworzymy około 25-30 koralików w zależności od rozmiaru. Aby uzyskać więcej kulek, dodaj składniki.
Jak postępować:
1) Zacznijmy od wzięcia miski na kilka godzin przed zrobieniem kulek, wlejmy do niej rodzynki i dodajmy niewielką ilość rumu, aby się zamoczyły.
2) W misce mieszamy cukier z kakao, do którego następnie dodajemy masło, rodzynki i rum, białko jajka lub sok, kokos i dodajemy więcej rumu według potrzeb.
3) Jeśli ciasto na kulki rumowe jest za cienkie, możemy je zagęścić dodając kokos lub pokruszony biszkopt. Jeśli pojawi się odwrotny problem, a ciasto jest zbyt gęste, dodajemy trochę rumu. Musimy mieć ciasto pięknie miękkie.
4) Dokładnie przerabiamy ciasto i tworzymy kulki, które następnie zawijamy w starty kokos i przechowujemy.
5) Przechowuj kulki rumowe na zimno. Staraj się spożywać je jak najszybciej, ponieważ w cieście zostało użyte białko.
Czy masz swój ulubiony przepis na słodycze? Podziel się z nami swoim przepisem. Wyślij go na nasz e-mail [email protected] . Dzięki