Strona główna PRZEPISY Przepis na pieczoną karkówkę ze szpinakiem i kluskami ziemniaczanymi

Przepis na pieczoną karkówkę ze szpinakiem i kluskami ziemniaczanymi

Przepis na pieczoną karkówkę ze szpinakiem i kluskami ziemniaczanymi to smaczny i sycący posiłek, który doceni cała rodzina. Pieczona karkówka będzie delikatna i soczysta, szpinak doda potrawie świeżego i zdrowego smaku, a kluski ziemniaczane będą idealnym dodatkiem. Możesz być pewien, że to danie stanie się popularnym wyborem na różne okazje i jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Domowe babeczki z dżemem i tartym twarogiem

Czego będziemy potrzebować:
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • Torebka marynaty wieprzowej (w zależności od preferencji)
  • 300 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, rozmrożonego i wyciśniętego)
  • 4 duże ziemniaki
  • 200 g mąki półgruboziarnistej
  • 200 g zwykłej mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (do smaku)
  • Masło do polania pierogów
Jak będziemy postępować:

1) Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie umieścić w naczyniu do pieczenia i posmarować marynatą z wieprzowiny z obu stron. Pozostawić do zamarynowania w chłodnym miejscu na co najmniej 1-2 godziny, a najlepiej na całą noc, aby smaki wystarczająco się wchłonęły.

2) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

3) Umieścić brytfannę z mięsem z karkówki w nagrzanym piekarniku i piec przez około 60-75 minut, aż mięso będzie w pełni upieczone i będzie miało piękną złotą i smaczną skórkę.

4) W międzyczasie przygotować szpinak. Jeśli używasz świeżego szpinaku, opłucz go pod bieżącą wodą i osusz. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, pozwól mu się rozmrozić, a następnie dobrze wyciśnij, aby pozbyć się nadmiaru wody. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i szybko podsmaż szpinak, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

5) Aby przygotować kluski ziemniaczane, obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Następnie rozgnieść je w blenderze lub zetrzeć na drobnej tarce. Dodać półgrubą mąkę, zwykłą mąkę, jajka, mleko, sól i mielony kminek. Dobrze wymieszać, aby uzyskać jednolite ciasto.

6) Gotować pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 15-20 minut, aż wypłyną na powierzchnię i stwardnieją.

7) Gotową karkówkę wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę przed podaniem.

8) Pokroić kluski ziemniaczane i posmarować masłem.

9) Podawać pieczoną karkówkę ze szpinakiem i kluskami ziemniaczanymi. W zależności od upodobań, mięso można podlać bulionem z patelni lub dodać sos dla doprawienia.