Strona główna PRZEPISY Do przygotowania tego doskonałego deseru wystarczy ciasto francuskie i jabłko

Do przygotowania tego doskonałego deseru wystarczy ciasto francuskie i jabłko

Dziś przygotujemy razem puszyste sakiewki z ciasta francuskiego z jabłkami ze śmietaną i kremem mascarpone. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Delikatne chrupiące ciasto francuskie uzupełnione pysznym kremem ze śmietaną, mascarpone i smażonymi jabłkami jest urzekające. Więc nie wahaj się i zacznij! Są wyjątkowe i jednocześnie tak pysznie chrupiące. Z filiżanką doskonałej kawy lub herbaty poczujesz się jak na chmurze.

Domowy francuski creme fraiche: Klasyczny przepis na ulubiony deser

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

Puszyste torciki z ciasta francuskiego z jabłkami i śmietaną oraz kremem mascarpone

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka masła – do smażenia
  • cynamon – do smaku
  • 1 łyżka marmolady

Inne:

  • 1 ciasto francuskie
  • mleko – do powlekania (impregnacji)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przepis od babci: Ciasto czekoladowo-bananowe z pysznym lukrem

Śmietana:

  • 200 ml bitej śmietany/słodkiej śmietany
  • 150 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji i posypania:

  • cukier puder

Panierowane bułki nadziewane kurczakiem i serem: idealny przysmak na każdą okazję

Sposób przygotowania:

1) Pokrojone w półksiężyce jabłka umieścić na rozgrzanej patelni z masłem i cukrem – smażyć na wolnym ogniu, a następnie doprawić cynamonem i dżemem morelowym. Po usmażeniu przełożyć na talerz i odstawić.

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

2. Przygotuj ciasto francuskie, które posmaruj mlekiem i posyp cukrem waniliowym. Następnie złóż je na pół i za pomocą wałka do ciasta wytnij duże kwadraty, które umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i posmaruj mlekiem, aby po upieczeniu były pięknie puszyste, złociste i chrupiące.

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

4) Krem: Wlać bitą śmietanę do miski – ubić, następnie dodać mascarpone i cukier puder – ubić razem na średnio sztywno i przełożyć do worka dekoratorskiego.

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

5. Upieczone torebki przeciąć na pół, posmarować kremem i przygotowanymi na początku smażonymi jabłkami, następnie przykryć drugą połową torebki i posypać cukrem pudrem.

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

6. Podawaj ptysie z ciasta francuskiego z jabłkami i kremem śmietanowo-mascarpone z miłością, wspaniałym smakiem i radością.

Stačí Vám listové těsto a jablko k přípravě tohoto dokonalého dezertu

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE: