Przygotuj się na niezapomniane doznania smakowe z naszym tortem z kremem mascarpone i wiśniami. Ten deser to połączenie bogatego i gładkiego kremu mascarpone ze słodkimi, soczystymi wiśniami, tworząc nieodparcie smaczny i atrakcyjnie wyglądający tort.
Domowy francuski creme fraiche: Klasyczny przepis na ulubiony deser
Tort z kremem mascarpone i wiśniami
[co_będzie_nam_potrzebne]
Na biszkopt:
- 150 g mąki
- 150 g cukru
- 3 jajka
Śmietana:
- 250 ml bitej śmietany 33% (temperatura pokojowa)
- 250 g mascarpone (temperatura pokojowa)
- 150 g cukru
Następny:
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 słoiki wiśni z kompotu (pojemność słoika 250 ml)
- 150 ml kompotu wiśniowego – do nasączenia biszkoptu
Zamiast kompotu można również użyć mrożonych wiśni, ale po rozmrożeniu należy je ugotować z odrobiną cukru. W przeciwnym razie będą zbyt kwaśne i zepsują smak ciasta.
Przepis od babci: Ciasto czekoladowo-bananowe z pysznym lukrem
Jak będziemy postępować:1) Przygotować biszkopt: ubić jajka mikserem na wysokich obrotach do uzyskania piany. Następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać przez około 8-9 minut do uzyskania gęstej, zwartej i jasnej masy: trzepaczki miksera powinny zostawiać ślady na powierzchni.
2. Stopniowo (w 4-5 etapach) dodawać przesianą mąkę do piany jajecznej, mieszając szpatułką szybkimi okrężnymi ruchami od dołu do góry.
Panierowane bułki nadziewane kurczakiem i serem: idealny przysmak na każdą okazję
3. Przełożyć ciasto do okrągłej formy z wyjmowanymi bokami, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Równomiernie rozprowadzić.
4. Piec biszkopt przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Sprawdzić stopień upieczenia za pomocą szpikulca.
5. Pozostawić ciasto na chwilę w formie do ostygnięcia, a następnie oddzielić je od ścianek cienkim nożem i wyjąć. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Przygotować owoce: wiśnie z kompotu przelać przez durszlak, aby oddzielić je od soku. Lekko wyciśnij je łyżką, aby trochę obeschły.
7. Przygotować śmietanę: ubić śmietanę mikserem, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej piany.
8. Dodać mascarpone. Wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
9) Złożyć ciasto: umieścić ciasto z powrotem w formie, w której było pieczone lub na blasze z regulowanym pierścieniem. Nałożyć łyżką kompot wiśniowy (dostosować ilość kompotu do smaku).
10) Rozłożyć wiśnie na nasączonej osłonce, pokrywając całą powierzchnię.
11) Równomiernie rozprowadzić krem mascarpone na warstwie wiśni.
12. Zetrzeć mleczną czekoladę na drobnej tarce i posypać nią powierzchnię ciasta.
13) Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, aby stężało.
14) Następnie ostrożnie oddzielić go od boków cienkim nożem (można wyłożyć obręcz folią dla łatwiejszego oddzielenia). Zdejmij obręcz i, jeśli to konieczne, przenieś ciasto na tacę.
15. Pokrój i podawaj z apetytem! Ciasto jest miękkie, wilgotne i pyszne. Ma przyjemny mleczny smak uzupełniony słodko-kwaśnymi wiśniami.
Smacznego!