Strona główna PRZEPISY Domowy sernik z cebulką dymką

Domowy sernik z cebulką dymką

Ciesz się prawdziwym smakiem Moraw dzięki tradycyjnej serkowej paście do smarowania. Ten szybki i łatwy przepis jest idealny na przekąskę lub niespodziewaną wizytę. Podawaj ze świeżym domowym chlebem i ciesz się autentycznym smakiem.

Nieodparte wieńce z bitą śmietaną

Składniki:

  • 100 g serków ołomunieckich
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka masła (temperatura pokojowa)
  • 2 czubate łyżki domowej lučiny (lub innego delikatnego serka do smarowania)

Przygotowanie:

1) Poczekać, aż wszystkie składniki osiągną temperaturę pokojową, aby ułatwić ich przetwarzanie.

2) W misce rozgnieść serki, dodać cukier łąkowy, posiekaną dymkę i masło.

3) Wszystko dokładnie wymieszać, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

4) Rozsmarować na świeżo upieczonym domowym chlebie, chlebie dojrzewającym, bagietce lub dowolnym cieście.

Serwowanie:

Podawać jako pyszne smarowidło na śniadanie, przekąskę lub jako oryginalny poczęstunek dla gości. Dla kontrastu można dodać świeże warzywa.

Wskazówki:

  • Aby uzyskać mocniejszy smak, użyj więcej serków.
  • Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki lub chili, aby uzyskać pikantną wersję pasty.

Doskonały pleciony strudel z orzechami włoskimi


Ta serkowa pasta wnosi do Twojej kuchni nie tylko niezapomniany smak, ale także kawałek morawskiej tradycji. Ciesz się nim w towarzystwie dobrego chleba i dobrego towarzystwa!