Odwrócone plasterki jabłka to pyszny deser dla wszystkich, którzy uwielbiają desery jabłkowe. Przepis ten łączy w sobie miękkie ciasto z chrupiącym i słodkim nadzieniem jabłkowym posypanym cynamonem i cukrem. Kremowy krem waniliowy dodaje plasterkom jeszcze więcej bogactwa i pełni smaku. Deser ten jest idealny na różne okazje, takie jak spotkania rodzinne, urodziny lub jako słodki poczęstunek do popołudniowej kawy.
Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki
Przepis na odwrócone plasterki jabłka:
- 1 kg jabłek
- cukier do smaku
- cynamon
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 300 g półgrubej mąki
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 750 ml mleka
- 2 saszetki budyniu waniliowego
- cukier do smaku
- 70 g masła
- starta czekolada do dekoracji
Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze
1) Najpierw przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodaj cukier do smaku i cynamon, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
2) Rozgrzej piekarnik do 180°C, natłuść i wyłóż formę do pieczenia.
3) W dużej misce połącz cukier, jajka, olej i wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4) Wlej ciasto do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź na nim nadzienie jabłkowe.
5) Piec w piekarniku przez około 40 minut lub do momentu, gdy plasterki będą złociste i upieczone.
6) W międzyczasie przygotuj krem. Połącz mleko, budyń waniliowy i cukier w rondelku i gotuj, aż krem zacznie gęstnieć. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie pozwól kremowi ostygnąć.
7) Gdy kromki będą gotowe, wyjąć je z piekarnika i ostudzić. Następnie ostrożnie przełóż je na talerz i polej śmietaną.
8) Na koniec posyp startą czekoladą i podawaj.