Przepisów na świąteczne ciasteczka nigdy dość. W dzisiejszym poście przedstawiamy wspaniałe przepisy na paryskie batoniki, które doskonale uzupełnią każdy świąteczny stół. Każdy będzie się nimi cieszył.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Przepisy na paryskie batoniki:
Na ciasto:
- 60 g mąki gruboziarnistej
- 200 g cukru pudru
- 200 g zmielonych orzechów
- 2 jajka
Krem:
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- masło
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół
1) Zacznijmy przygotowywać ciasto. Wymieszaj składniki, dokładnie wyrób ciasto i odstaw do lodówki.
2) Uformuj ciasto w małe bułeczki i spłaszcz je. Umieść na papierze do pieczenia i upiecz. Gdy się napuszą, zmniejsz temperaturę i pozwól im dokończyć pieczenie.
3) Ubij jajka, cukier i kakao na wolnym ogniu i pozostaw do ostygnięcia. Ubić masło z odrobiną cukru i dodawać po trochu do śmietany.
4) Na koniec zlepić bułeczki kremem i skropić polewą czekoladową.
Polecamy również: Przepis na pyszne babeczki z karmelem
Składniki:
- 280 g orzechów
- 280 g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 białko jaja (do lukru)
- 100 g cukru pudru (na polewę)
- Sok z cytryny (do polewy)
Procedura:
1) Przygotuj ciasto. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
2) Rozwałkuj powstałe ciasto na wałku do pożądanej grubości.
3)Przygotować polewę: wymieszać białko, 100 g cukru pudru i kilka kropli soku z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji.
4) Rozsmaruj przygotowany lukier na cieście i pozostaw na chwilę do wyschnięcia.
5) Za pomocą ostrego noża lub tarki pokrój ciasto na batoniki.
6) Piec w piekarniku rozgrzanym do 120°C, aż batoniki będą łatwo odklejać się od papieru. Upewnij się, że lukier pozostanie biały.