Boże Narodzenie to czas tradycyjnych smaków, spotkań rodzinnych i oczywiście świątecznych ciasteczek. Cukierki trumienne to jedne z tych, które wyróżniają się delikatnością i zapachem. Są to małe kawałki nieba, którymi można się cieszyć w dowolnym momencie w okresie świątecznym.
Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki
Składniki:
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 300 g cukru pudru
- Skórka z cytryny
- Olej (do wysmarowania foremek)
Procedura:
1) Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj jajka, żółtka i cukier puder, aż powstanie gładka, puszysta masa.
2) Dodaj startą skórkę z cytryny do masy i wymieszaj.
3) Wysmarować foremki olejem. Nałóż po pół łyżeczki ciasta do każdej foremki.
4) Piec w piekarniku rozgrzanym do 150°C z termoobiegiem, aż ciasteczka podwoją swoją objętość i lekko się zarumienią.
Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze
Ostatnia uwaga:
Cukierki trumienne są wspaniałym dodatkiem do świątecznego stołu, a także mogą być idealnym prezentem dla najbliższych. To delikatne i subtelne słodycze, które lśnią zapachem cytryny i są prawdziwym świątecznym klasykiem. Niezależnie od tego, czy przygotujesz go dla swojej rodziny, czy jako prezent dla przyjaciół, ten mały przysmak z pewnością zostanie doceniony. Życzymy Wesołych Świąt, a przede wszystkim dobrego smaku!