Strona główna PRZEPISY Fantastyczna kapuśniak ziemniaczany z boczkiem i cebulą

Fantastyczna kapuśniak ziemniaczany z boczkiem i cebulą

Witamy w kulinarnym raju! Dziś przedstawiamy fantastyczny kapuśniak ziemniaczany z boczkiem i cebulą, który oczaruje Cię swoim smakiem i prostotą przygotowania. To danie jest doskonałym wyborem na rodzinne obiady i świąteczne okazje.

Przepis na doskonałe domowe napiwki

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

Kapuśniak ziemniaczany z boczkiem i cebulą

Na ciasto:

  • 6 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 4-7 łyżek zwykłej mąki

Do nadzienia:

  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 100 g boczku (opcjonalnie)
  • 500 g białej kapusty
  • 50 g wędzonej wieprzowiny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz czarny mielony – do smaku
  • bazylia – do smaku
  • olej – do smażenia

Placek upiekliśmy na prostokątnej blasze o wymiarach 25 x 40 cm.

Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół

1) Przygotować ciasto: ugotować ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie, aż będą gotowe. Wyjmij je z wody i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej (oznacza to, że będą potrzebowały mniej mąki). Zetrzeć ziemniaki na puree.

2. Dodać jajko i miękkie masło. Wymieszać.

3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto rękami. Powinno być miękkie i lekko lepkie.

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

4. Przygotuj nadzienie: pokrój boczek i wieprzowinę na kawałki (opcjonalnie).

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

5. Pokroić cebulę w cienkie półkola.

6. Dodaj odrobinę oleju na rozgrzaną patelnię. Dodać boczek, wieprzowinę i cebulę. Smażyć, ciągle mieszając, aż cebula będzie miękka. Przełożyć mieszaninę na talerz.

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

7. Dodaj odrobinę oleju na patelnię. Dodaj startą marchewkę i drobno posiekaną kapustę. Smażyć, aż będą półmiękkie. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i suszoną bazylią do smaku (lub innymi ulubionymi przyprawami).

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

8. Do półmiękkiej kapusty dodać podsmażoną z boczkiem i wieprzowiną cebulę. Wszystko razem wymieszać i smażyć kapustę, aż będzie gotowa.

9. Przygotować placek: przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilż dłonie i rozwałkuj ciasto na placek, który pokryje boki blachy do pieczenia.

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

10. Rozłóż nadzienie na ziemniaczanym spodzie.

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

11. Piecz ciasto przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Jeśli powierzchnia zacznie brązowieć zbyt szybko, przykryj folią na ostatnie 5-10 minut pieczenia.

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

12. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Następnie pokroić na porcje i podawać z apetytem!

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

Fantastický bramborový zelník se slaninově-cibulovou náplní

Życzymy smacznego razem z najbliższymi!