Witamy w kulinarnym raju! Dziś przedstawiamy fantastyczny kapuśniak ziemniaczany z boczkiem i cebulą, który oczaruje Cię swoim smakiem i prostotą przygotowania. To danie jest doskonałym wyborem na rodzinne obiady i świąteczne okazje.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Kapuśniak ziemniaczany z boczkiem i cebulą
Na ciasto:
- 6 ziemniaków
- 1 jajko
- 30 g masła
- 4-7 łyżek zwykłej mąki
Do nadzienia:
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 100 g boczku (opcjonalnie)
- 500 g białej kapusty
- 50 g wędzonej wieprzowiny (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
- bazylia – do smaku
- olej – do smażenia
Placek upiekliśmy na prostokątnej blasze o wymiarach 25 x 40 cm.
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół
1) Przygotować ciasto: ugotować ziemniaki we wrzącej osolonej wodzie, aż będą gotowe. Wyjmij je z wody i pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej (oznacza to, że będą potrzebowały mniej mąki). Zetrzeć ziemniaki na puree.
2. Dodać jajko i miękkie masło. Wymieszać.
3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto rękami. Powinno być miękkie i lekko lepkie.
4. Przygotuj nadzienie: pokrój boczek i wieprzowinę na kawałki (opcjonalnie).
5. Pokroić cebulę w cienkie półkola.
6. Dodaj odrobinę oleju na rozgrzaną patelnię. Dodać boczek, wieprzowinę i cebulę. Smażyć, ciągle mieszając, aż cebula będzie miękka. Przełożyć mieszaninę na talerz.
7. Dodaj odrobinę oleju na patelnię. Dodaj startą marchewkę i drobno posiekaną kapustę. Smażyć, aż będą półmiękkie. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i suszoną bazylią do smaku (lub innymi ulubionymi przyprawami).
8. Do półmiękkiej kapusty dodać podsmażoną z boczkiem i wieprzowiną cebulę. Wszystko razem wymieszać i smażyć kapustę, aż będzie gotowa.
9. Przygotować placek: przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilż dłonie i rozwałkuj ciasto na placek, który pokryje boki blachy do pieczenia.
10. Rozłóż nadzienie na ziemniaczanym spodzie.
11. Piecz ciasto przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Jeśli powierzchnia zacznie brązowieć zbyt szybko, przykryj folią na ostatnie 5-10 minut pieczenia.
12. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Następnie pokroić na porcje i podawać z apetytem!
Życzymy smacznego razem z najbliższymi!