Przygotuj się na niewiarygodnie delikatne plastry wołowiny w sosie warzywnym, które są tak miękkie, że nie potrzebujesz nawet noża, aby je zjeść! Ten przepis jest doskonałym przykładem na to, jak delikatna i pyszna może być wołowina, jeśli jest odpowiednio przygotowana.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Delikatne plastry wołowiny na sosie warzywnym
- pieczeń wołowa lub polędwica wołowa (około 2,5 cm grubości)
- sól i mielony czarny pieprz (do smaku)
- olej słonecznikowy roślinny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 800 ml wody
- 1 łyżka mąki
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół
1. pokroić wołowinę w cienkie plastry. Przykryć plastikową torebką i lekko rozłożyć. Nakłuć plastry czubkiem noża i doprawić pieprzem i solą z obu stron. Następnie jeszcze raz lekko je rozklepać (bez woreczka) i ułożyć na talerzu.
2. Posmaruj mięso roślinnym olejem słonecznikowym i suszonym rozmarynem z obu stron. Umieść talerz w lodówce i pozwól mięsu marynować się podczas przygotowywania reszty składników.
3. Pokrój obraną cebulę w kostkę i smaż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie dodać mięso i smażyć pod przykryciem przez 5 minut z każdej strony.
4. Posól i popieprz mięso papryką i drobno posiekanym czosnkiem.
5. Po 10 minutach dodaj na patelnię paprykę, marchewkę i pokrojonego w kostkę pomidora. Pomidor powinien być obrany ze skórki. Mieszaj mięso z dodanymi warzywami przez kolejne 15 minut.
6. Po 15 minutach dodać 200 ml wody i gotować mięso przez kolejne 15 minut.
7. Dodaj kolejne 200 ml wody i gotuj przez kolejne 15 minut.
8. Wyjąć mięso na talerz. Następnie zmiksować warzywa i wywar z patelni za pomocą blendera.
9. Przełóż mięso z powrotem na patelnię i dodaj kolejne 400 ml wody. Gotować mięso pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
10. W misce wymieszać łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlać mieszaninę na patelnię. Wymieszać i doprawić mięso solą i pieprzem do smaku. Gotować przez kolejne dziesięć minut na patelni pod przykryciem, a następnie zdjąć z ognia.
11. Przełóż mięso na talerz i podawaj z powstałym sosem. Otrzymasz delikatne i soczyste mięso.
Smacznego! 🙂