Strona główna PRZEPISY Delikatne plastry wołowiny w sosie warzywnym, do których nie potrzebujesz nawet noża!

Delikatne plastry wołowiny w sosie warzywnym, do których nie potrzebujesz nawet noża!

Przygotuj się na niewiarygodnie delikatne plastry wołowiny w sosie warzywnym, które są tak miękkie, że nie potrzebujesz nawet noża, aby je zjeść! Ten przepis jest doskonałym przykładem na to, jak delikatna i pyszna może być wołowina, jeśli jest odpowiednio przygotowana.

Przepis na doskonałe domowe napiwki

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

Delikatne plastry wołowiny na sosie warzywnym

  • pieczeń wołowa lub polędwica wołowa (około 2,5 cm grubości)
  • sól i mielony czarny pieprz (do smaku)
  • olej słonecznikowy roślinny
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 800 ml wody
  • 1 łyżka mąki

Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół

1. pokroić wołowinę w cienkie plastry. Przykryć plastikową torebką i lekko rozłożyć. Nakłuć plastry czubkiem noża i doprawić pieprzem i solą z obu stron. Następnie jeszcze raz lekko je rozklepać (bez woreczka) i ułożyć na talerzu.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

2. Posmaruj mięso roślinnym olejem słonecznikowym i suszonym rozmarynem z obu stron. Umieść talerz w lodówce i pozwól mięsu marynować się podczas przygotowywania reszty składników.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

3. Pokrój obraną cebulę w kostkę i smaż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie dodać mięso i smażyć pod przykryciem przez 5 minut z każdej strony.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

4. Posól i popieprz mięso papryką i drobno posiekanym czosnkiem.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

5. Po 10 minutach dodaj na patelnię paprykę, marchewkę i pokrojonego w kostkę pomidora. Pomidor powinien być obrany ze skórki. Mieszaj mięso z dodanymi warzywami przez kolejne 15 minut.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

6. Po 15 minutach dodać 200 ml wody i gotować mięso przez kolejne 15 minut.

7. Dodaj kolejne 200 ml wody i gotuj przez kolejne 15 minut.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

8. Wyjąć mięso na talerz. Następnie zmiksować warzywa i wywar z patelni za pomocą blendera.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

9. Przełóż mięso z powrotem na patelnię i dodaj kolejne 400 ml wody. Gotować mięso pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

10. W misce wymieszać łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlać mieszaninę na patelnię. Wymieszać i doprawić mięso solą i pieprzem do smaku. Gotować przez kolejne dziesięć minut na patelni pod przykryciem, a następnie zdjąć z ognia.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

11. Przełóż mięso na talerz i podawaj z powstałym sosem. Otrzymasz delikatne i soczyste mięso.

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

Jemné hovězí plátky na zeleninové omáčce, na které ani nebudete potřebovat nůž!

Smacznego! 🙂