Jeśli szukasz inspiracji na weekendową kawę lub słodki poczęstunek, to Twoje poszukiwania dobiegły końca! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne kostki kokosowe.
Podstawą tego pysznego przysmaku jest ciasto z półgrubej mąki, ale można je zastąpić zdrowym zamiennikiem. Cały deser jest następnie polewany mleczną polewą kokosową. Po przygotowaniu naszych kokosowych kostek należy je wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ale po tym czasie będziesz cieszyć się nim jeszcze bardziej.
Podoba Ci się ten deser? Przygotujmy razem te pyszne kostki kokosowe!
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół
Pyszny przepis na kostki kokosowe:
Co będzie nam potrzebne:
baza:
- 200 g mąki półtłustej
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 1 torebka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 130 g zmiękczonego masła
polewa kokosowa:
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 65 g kakao
- 370 g cukru
- 250 g startego kokosa
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
2) Kontynuuj z polewą kokosową. Podgrzej mleko na małym ogniu. Do ciepłego mleka dodać kakao, masło, cukier i na koniec wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj, aż masa zgęstnieje. Następnie odstaw na bok.
3) Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia. Teraz pokrój ciasto w kostkę, zanurz je w mieszance kakaowej, a następnie obtocz w samym kokosie. Na koniec pozostaw do zastygnięcia w lodówce na co najmniej 2 godziny.