Liście kapusty nadziewane pomidorami i serem to niezwykle smaczne danie, które cieszy nie tylko oko, ale przede wszystkim kubki smakowe. Połączenie delikatnych liści kapusty otaczających soczyste pomidory i rozpływający się ser tworzy idealną, harmonijną całość. Przejdźmy zatem do przepisu!
Jogurtowe placuszki z jabłkami
Liście kapusty nadziewane pomidorami i serem
- 600-700 g świeżej kapusty
- 200 g sera
- średniej wielkości pomidor
- 2 jajka
- sól, pieprz czarny mielony – do smaku
- 50 ml mleka lub śmietanki do gotowania
- 4 łyżki mąki (+ do panierowania)
- 150 g bułki tartej
- olej – do smażenia
Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu
1) Usunąć zewnętrzne liście z główki kapusty. Umyj ją i odetnij łodygę.
2. Zagotować 3 litry wody. Dodaj łyżkę soli. Włóż do niej kapustę i blanszuj, aż zmieni kolor, a liście zaczną się rozdzielać. Nie gotuj jej zbyt długo!
3. Wyjąć kapustę z wody i oddzielić liście. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ostrym nożem usunąć grube żyłki u podstawy liści.
4. Zetrzyj ser na grubej tarce.
5) Pokroić pomidora w kostkę.
6. Przygotuj ciasto: ubij jajka na gładką masę, dodaj sól i mielony czarny pieprz do smaku. Dodać mleko i mąkę. Ubij mieszankę trzepaczką, aż będzie gładka.
7. Umieść kilka łyżek mąki i bułki tartej na osobnych talerzach.
8. Na każdym liściu kapusty ułożyć odrobinę startego sera i kilka kostek pomidora blisko podstawy liścia. Następnie zwinąć liść kapusty, zaczynając od podstawy i zawijając boki.
9. W podobny sposób uformuj wszystkie roladki.
10. Każdą bułkę obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w cieście i obtoczyć w bułce tartej.
11 Smażyć bułki na patelni z rozgrzanym olejem na średnim ogniu z obu stron.

12. Małe listki, w których trudno jest umieścić nadzienie, można zanurzać bezpośrednio w cieście i smażyć w takiej postaci.
13) Usmażoną kapustę przełożyć na talerz wyłożony papierowymi serwetkami, aby usunąć nadmiar oleju.
14) Podawać smażoną kapustę nadziewaną pomidorami i serem! Jeśli chcesz, możesz również przygotować sos śmietanowy do tego przysmaku.
Smacznego!