Strona główna PRZEPISY Jogurtowe placuszki z jabłkami

Jogurtowe placuszki z jabłkami

Jogurtowe placuszki z jabłkami to pyszne i szybkie śniadanie lub deser, który łączy w sobie delikatny smak jogurtu, świeżość jabłek i aromatyczny cynamon. Te placuszki są lekkie, puszyste i stanowią doskonały sposób na rozpoczęcie dnia lub słodką popołudniową przekąskę.

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 150 g białego jogurtu
  • Skórka z jednej cytryny
  • 140 g zwykłej mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Czubek łyżeczki mielonego cynamonu

Czekoladowe kwiaty z ciasta francuskiego: piękny i smaczny przysmak

Procedura:

1) Przygotowanie ciasta: Zetrzyj obrane jabłko na grubej tarce. Ubij jajka z cukrem na pianę. Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Dodać starte jabłko i skórkę z cytryny. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać na gęste ciasto.

2) Smażenie placuszków. Nakładać małe porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.

3) Wykończeniei podanie. Wymieszać cukier puder z mielonym cynamonem i posypać nim placuszki. Podawać natychmiast.

Zalecenia

  • Placki są pyszne ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub miodem.

Podsumowanie

Naleśniki jogurtowe z jabłkami to łatwy i smaczny sposób na zdrowe i pyszne śniadanie lub deser. Są szybkie w przygotowaniu i z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie.