Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na zapiekankę wiejską z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny pełnowartościowy obiad lub kolację.
Jogurtowe placuszki z jabłkami
Zapiekanka wiejska z ziemniakami i kiełbasą
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 400-500 g cienkiej kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2-3 cebule
- 1/2 łyżeczki majeranku
- szczypta czerwonej mielonej słodkiej papryki
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
- 250 g żółtego sera – (czerwony cheddar, mozzarella, gouda)
Inne:
- olej + odrobina masła – do wysmarowania miski
Mieszanka:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
- czerwona mielona słodka papryka – do smaku
Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu
Jak będziemy postępować:
1. obrane ziemniaki pokroić w dość cienkie plasterki/okręgi ok. 0,5 cm, następnie przełożyć do osolonego wrzątku – gotować do miękkości ok. 8-10 minut, następnie odcedzić – lekko ostudzić.
2) Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, można najpierw obrać ze skórki, kolorową paprykę bez pestek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekać.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać cebulę – chwilę podsmażyć, następnie doprawić majerankiem, szczyptą mielonej czerwonej słodkiej papryki, solą i mielonym czarnym pieprzem.
4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, następnie na dnie rozłożyć pierwszą warstwę ziemniaków, oprószyć solą i czarnym mielonym pieprzem, następnie posypać połową startego sera i rozłożyć warstwę 1/2 cebuli, 1/2 kiełbasy pokrojonej w plasterki i 1/2 pasków kolorowej papryki. Doprawić odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu, następnie rozłożyć resztę ziemniaków, cebulę, kiełbasę, kolorową paprykę i posypać pozostałym serem.
5. Ubić jajka ze śmietaną. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i mieloną czerwoną papryką, a następnie wylać powstałą mieszaninę na składniki w naczyniu do pieczenia.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-35 minut w temperaturze 180°C.
7) Podawaj Farmhouse Bake z ziemniakami i kiełbasą z miłością, dużym i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele życzymy dobrego smaku!