Strona główna PRZEPISY Domowe naczynie do zapiekania z ziemniakami i kiełbasą

Domowe naczynie do zapiekania z ziemniakami i kiełbasą

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na zapiekankę wiejską z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny pełnowartościowy obiad lub kolację.

Jogurtowe placuszki z jabłkami

Zapiekanka wiejska z ziemniakami i kiełbasą

Co będzie potrzebne:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400-500 g cienkiej kiełbasy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2-3 cebule
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta czerwonej mielonej słodkiej papryki
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • 250 g żółtego sera – (czerwony cheddar, mozzarella, gouda)

Inne:

  • olej + odrobina masła – do wysmarowania miski

Mieszanka:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku
  • czerwona mielona słodka papryka – do smaku

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu

Jak będziemy postępować:

1. obrane ziemniaki pokroić w dość cienkie plasterki/okręgi ok. 0,5 cm, następnie przełożyć do osolonego wrzątku – gotować do miękkości ok. 8-10 minut, następnie odcedzić – lekko ostudzić.

2) Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, można najpierw obrać ze skórki, kolorową paprykę bez pestek pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekać.

3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dodać cebulę – chwilę podsmażyć, następnie doprawić majerankiem, szczyptą mielonej czerwonej słodkiej papryki, solą i mielonym czarnym pieprzem.

4. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, następnie na dnie rozłożyć pierwszą warstwę ziemniaków, oprószyć solą i czarnym mielonym pieprzem, następnie posypać połową startego sera i rozłożyć warstwę 1/2 cebuli, 1/2 kiełbasy pokrojonej w plasterki i 1/2 pasków kolorowej papryki. Doprawić odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu, następnie rozłożyć resztę ziemniaków, cebulę, kiełbasę, kolorową paprykę i posypać pozostałym serem.

5. Ubić jajka ze śmietaną. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i mieloną czerwoną papryką, a następnie wylać powstałą mieszaninę na składniki w naczyniu do pieczenia.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-35 minut w temperaturze 180°C.

7) Podawaj Farmhouse Bake z ziemniakami i kiełbasą z miłością, dużym i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele życzymy dobrego smaku!