Strona główna PRZEPISY Pączki z nadzieniem z mascarpone i polewą czekoladową

Pączki z nadzieniem z mascarpone i polewą czekoladową

Pączki to ulubiony przysmak wielu z nas, a jeśli wypełnimy je połączeniem mascarpone i bitej śmietany, staną się pokusą nie do odparcia. Te domowe pączki zachwycą Cię swoją puszystością i delikatnym smakiem.

Jogurtowe placuszki z jabłkami


Składniki:

Ciasto:

  • 500 g półgrubej mąki + dodatkowa do posypania powierzchni roboczej
  • Szczypta soli
  • 3 saszetki cukru waniliowego
  • Skórka z jednej cytryny
  • 4-5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki rumu (Tzemak)
  • 1 kostka świeżych drożdży (42 g) lub 1 torebka suszonych drożdży

Nadzienie:

  • Marmolada lub pikantny dżem

Do smażenia:

  • Olej

Do posypania:

  • Cukier puder

Śmietana:

  • Mascarpone
  • Bita śmietana

Do dekoracji:

  • Czekolada do zanurzania wierzchów pączków

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu


Procedura:

1) Przygotowanie ciasta: Przesiej mąkę i sól do miski. Dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Rozpuść drożdże w letnim mleku i odstaw na chwilę, aż zaczną pracować. Następnie wlej mieszaninę do mąki wraz z roztopionym masłem, rumem i żółtkami. Wyrobić gładkie i nieklejące się ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2) Uformuj pączki.

3)Smażenie: Smaż pączki w rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe pączki odsączyć na papierowych ręcznikach.

4) Krem: Wymieszać mascarpone z bitą śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji.

5)Nadzienie i dekoracja. Zanurz górną część pączka w rozpuszczonej czekoladzie i umieść z powrotem na nadziewanym spodzie.

6) Wykończenie.


Wskazówki:

  • Sprawdź temperaturę oleju przed smażeniem – pączek powinien wypłynąć na powierzchnię w ciągu 30 sekund.
  • Jeśli lubisz pączki z bogatym nadzieniem, możesz dodać do kremu ekstrakt waniliowy lub skórkę z cytryny, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
  • Zanurzając wierzch pączków w czekoladzie, użyj odpowiednio głębokiego pojemnika, aby zanurzanie było łatwe i równomierne.