Strona główna PRZEPISY Laski cynamonu – świąteczne słodycze

Laski cynamonu – świąteczne słodycze

Laski cynamonu to klasyczne świąteczne cukierki, które swoim aromatem i smakiem wprowadzają do domów bożonarodzeniową atmosferę. Ten tradycyjny cukierek jest popularny ze względu na swoją chrupkość i subtelny cynamonowy smak. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga wcześniejszego zaplanowania ze względu na konieczność leżakowania ciasta przez noc w lodówce.

Pyszne ciasteczka z dżemem – przepis na świąteczne ciasteczka

Składniki:

  • 450 g zwykłej mąki
  • 275 g cukru pudru
  • 125 g tłuszczu Hera (lub innego tłuszczu odpowiedniego do pieczenia)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Cukier cynamonowy do posypania

Domowe mini bułeczki z dżemem – wspaniały przysmak!

Procedura:

1) Przygotuj ciasto: Ubij Hera z cukrem na pianę. Stopniowo dodawaj jajka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, aby uzyskać gładkie ciasto.

2) Odstaw ciasto: Zawiń ciasto w folię i pozostaw na noc w lodówce.

3) Formowaniebatonów: Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki. Uformuj ciasto w małe batoniki i obtocz je w mieszance cukru pudru i cynamonu.

4)Pieczenie: Piec batoniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 7 minut, aż lekko się zarumienią.

Zakończenie

Gotowe laski cynamonu należy ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealnie nadają się jako słodka przekąska do herbaty lub kawy lub jako składnik świątecznych ciasteczek.