Szukasz smacznej i prostej inspiracji na popołudniową przekąskę? W takim razie dobrze trafiłeś! Dziś wspólnie przygotujemy smakołyk, który od razu Cię zachwyci. Kieszonka z ciasta francuskiego nadziewana szynką, serem i warzywami z pewnością wywoła uśmiech na Twojej twarzy, a dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste. Nie wahaj się więc i do dzieła!
Domowe torebki z ciasta francuskiego z jabłkami: Prosty przepis dla każdego
Kieszonka z ciasta francuskiego nadziewana szynką, serem i warzywami
Co będzie potrzebne:
Składniki:
- 100 g sera
- 80 g salami
- 4 ogórki kiszone
- 8-10 zielonych oliwek
Do przygotowania tego doskonałego deseru wystarczy ciasto francuskie i jabłko
Inne:
- odrobina oleju – do posmarowania blachy do pieczenia
- 275 g ciasta francuskiego
- 10 g sosu pomidorowego/ketchupu
- 20 g majonezu
- starta mozzarella – do smaku
- żółtko – do posmarowania
- 5 g nasion sezamu – do dekoracji i posypania
Ciasto z kremem mascarpone i wiśniami – smaczny i atrakcyjny deser!
Jak postępować:
1) Zetrzeć ser mozzarella i posiekać składniki.
2. Przygotuj ciasto francuskie, uformuj je w duży okrąg za pomocą łopatki do pizzy i koła do pizzy, a następnie umieść na blasze do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju i wyłożonej pergaminem.
3. Następnie posmarować 1/2 ciasta sosem pomidorowym/ketchupem wymieszanym z majonezem, posypać pokrojonym w plasterki salami, ogórkami kiszonymi, zielonymi oliwkami i startym serem – złożyć na pół, tworząc kieszonkę.
4. Następnie zlepić końce widelcem i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posmarować kieszeń na przemian ubitym żółtkiem, udekorować sezamem i posypać startym serem.
5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200°C, w razie potrzeby do uzyskania pięknego złotego koloru i chrupkości.
6. Po upieczeniu podawaj kieszonkę z ciasta francuskiego nadziewaną szynką, serem i warzywami z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!