Strona główna PRZEPISY Szarlotka z kremem waniliowym i bitą śmietaną – prosty przepis krok po...

Szarlotka z kremem waniliowym i bitą śmietaną – prosty przepis krok po kroku

Przedstawiamy przepis na szarlotkę, której nie można się oprzeć, z bogatym kremem waniliowym i lekką bitą śmietaną. To idealny deser na każdą okazję, niezależnie od tego, czy chcesz poczęstować rodzinę lub przyjaciół, czy po prostu pozwolić sobie na słodką przekąskę. Dołącz do nas i przekonaj się, jak łatwo jest przygotować to kuszące ciasto w domu!

Domowe torebki z ciasta francuskiego z jabłkami: Prosty przepis dla każdego

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

Szarlotka z kremem waniliowym i bitą śmietaną

[co_będzie_nam_potrzebne]

Do przygotowania tego doskonałego deseru wystarczy ciasto francuskie i jabłko

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki zwykłej
  • Masło 82% tłuszczu 200 g
  • Orzechy 100 g
  • Śmietana 30% tłuszczu 40 g
  • Żółtko jaja 1 szt.
  • Esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • Szczypta soli

Składniki na warstwę kremu waniliowego:

  • Krem serowy 60% tłuszczu 250 g (Philadelphia lub mascarpone)
  • Cukier 200 g
  • Skrobia kukurydziana 80 g
  • Żółtka jaj 2 szt.
  • Mleko 500 ml
  • Esencja waniliowa 1 łyżeczka

Ciasto z kremem mascarpone i wiśniami – smaczny i atrakcyjny deser!

Składniki na warstwę jabłkową:

  • Jabłka 1 kg
  • Cukier 140 g + 20 g skrobi
  • Sok z jednej pomarańczy
  • Masło 40 g
  • Skrobia kukurydziana 60 g
  • Cynamon 2 łyżeczki

Składniki na warstwę bitej śmietany:

  • Bita śmietana 500 ml
  • Cukier puder 50 g

Składniki do dekoracji:

  • Cynamon
  • Plasterki jabłka
Jak będziemy postępować:

1) W szerokiej misce wymieszać 250 g mąki ze szczyptą soli.

2. Dodaj 200 g zimnego masła i wymieszaj rękami, aż masło dobrze połączy się z mąką.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

3. Posiekaj 100 g orzechów na małe kawałki.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

4. Dodaj posiekane orzechy do masy. Zagniataj ciasto rękami przez 2-3 minuty.

5. Oddzielnie wymieszaj 40 g śmietany, 1 żółtko i łyżeczkę esencji waniliowej, a następnie wlej je do ciasta. Zagniataj ciasto rękami przez 3 minuty.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

6. Przenieś ciasto na powierzchnię roboczą. Rozwałkuj ciasto na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. My użyliśmy formy o średnicy 26 cm.

7. Wymodeluj ciasto do rozmiaru formy, ugniatając je rękami.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

8. Przykryj ciasto folią i odstaw na godzinę do lodówki.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

9. Po wyjęciu z lodówki wyłóż spód tortownicy i nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

10. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić osłonkę do ostygnięcia.

11. Wymieszać 200 g cukru z 80 g skrobi kukurydzianej w misce za pomocą trzepaczki.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

12) Dodać 2 żółtka i 500 ml mleka. Ponownie wymieszać, aż mieszanina stanie się jednorodna. Wlać mieszaninę do rondla i gotować na małym ogniu.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

13. Ciągle mieszaj silikonową szpatułką lub trzepaczką, aby zapobiec przywieraniu śmietany do dna garnka.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

14) Gdy śmietanka stężeje, wyłączyć ogień. Dodaj esencję waniliową i wymieszaj. Przenieść krem do miski i przykryć folią spożywczą (aby zapobiec tworzeniu się skorupy na powierzchni) i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

15) Po wyjęciu kremu waniliowego z lodówki, dodać 250 g serka śmietankowego i krótko wymieszać mikserem, aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

16) Rozłóż krem równomiernie na schłodzonym cieście i włóż z powrotem do lodówki.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

17. Obierz 1 kg jabłek i usuń gniazda nasienne. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Dodaj sok z jednej pomarańczy do jabłek. Odstawić na bok.

18. Roztopić 140 g cukru na patelni, pozostawić na ogniu, aż cukier się skarmelizuje.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

19) Mieszać drewnianą lub silikonową łyżką. Nie zostawiać zbyt długo, aby cukier nie zaczął się przypalać. Gdy cukier się skarmelizuje, dodać 40 g masła.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

20. Natychmiast dodać przygotowane jabłka z sokiem pomarańczowym. Gotować jabłka na małym lub średnim ogniu przez około 20 minut lub do miękkości. Od czasu do czasu mieszać.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

21) Gdy jabłka będą prawie gotowe, wymieszać w misce 80 g skrobi kukurydzianej z 20 g cukru. Dodaj 20 ml zimnej wody i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

22) Wlać mieszaninę do jabłek i mieszać przez 2-3 minuty. Powstanie gęsty sos.

23. Wyłącz ogień i dodaj 2 łyżeczki cynamonu. Ponownie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

24) Wlać mieszaninę na krem waniliowy w naczyniu do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie szpatułką.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

25) W dużej misce ubić na sztywno 500 ml zimnej płynnej śmietany z lodówki z 50 g cukru. Rozłóż bitą śmietanę na jabłkach w naczyniu do pieczenia i równomiernie rozprowadź.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

26. Wstawić naczynie do pieczenia do lodówki na co najmniej 4-5 godzin (najlepiej pozostawić na noc).
Pokrój ciasto na równe kwadraty.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

27. udekorować plasterkami jabłka i mielonym cynamonem.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

Jablečný koláč s vanilkovým krémem a šlehačkou - jednoduchý recept krok za krokem

Gotowe! Smacznego!

PRZEPIS NA WIDEO: