Przygotuj się na nieodparte ciasto orzechowe z bananami, czekoladą i bitą śmietaną, które krok po kroku poprowadzi Cię do idealnego deseru. To przepyszne ciasto to idealne połączenie smaków i tekstur: od bogatego orzechowego ciasta, przez słodkie banany, po bogaty czekoladowy lukier i lekką bitą śmietanę na wierzchu. Upiecz z nami to wspaniałe ciasto i ciesz się każdym kęsem tego słodkiego przysmaku.
Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną
Pyszny łosoś w oliwie z oliwek, maśle i miodzie z pomidorami i fasolką szparagową
[co_będzie_nam_potrzebne]
Składniki na ciało:
- 6 białek jaj
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 łyżek zmielonych orzechów
- 3 łyżki mąki
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1 laska wanilii lub 1 butelka esencji waniliowej
- 3 łyżki skrobi
- 3 listki żelatyny
Inne składniki:
- 8 bananów
- 300 g ciemnej czekolady
- 20 g masła
- 250 ml bitej śmietany
- sok z 1 cytryny
1) Przygotowanie ciasta. Wymieszać białka ze szczyptą soli i ubijać do uzyskania piany. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, po łyżce na raz, ubijając po każdym dodaniu, aż utworzy się sztywna piana.
2. Wmieszaj mąkę i zmielone orzechy do masy i delikatnie wmieszaj je łyżką lub szpatułką, zaczynając od dołu do góry.
3. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, wyłóż blachę o wymiarach 25/35 cm papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
4) Rozprowadź ją równomiernie za pomocą szpatułki i piecz w piekarniku przez około 25-30 minut, aż powierzchnia będzie lekko chrupiąca. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i pozwól ciastu ostygnąć w formie, a następnie wyjmij je, usuń papier do pieczenia i przekrój na pół.
5. Przygotowanie kremu. Wymieszać mleko z cukrem i podgrzać na małym ogniu. Przekroić laskę wanilii na pół, wyskrobać nasiona i dodać je do mleka wraz z laską. Gotować przez około 10 minut, następnie wyjąć laskę, odcedzić mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. W osobnej misce wymieszać żółtka ze skrobią. Namocz żelatynę w 3 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. Gdy mleko będzie gorące, dodać kilka łyżek do mieszanki żółtek, dobrze wymieszać, a następnie dodać żółtka do mleka i gotować na średnim ogniu, aż krem zacznie bulgotać i gęstnieć.
6. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia, pozostawić na chwilę do ostygnięcia, a następnie dodać dobrze wyciśniętą żelatynę i dobrze wymieszać. Odstawić krem na pół godziny, a następnie przystąpić do składania tortu.
7 Składanie ciasta. Umieść pierwszą połowę ciasta w formie do pieczenia. Równomiernie rozprowadź połowę kremu i przykryj drugą połową ciasta. Rozłóż resztę kremu na drugiej połowie ciasta. Obierz banany i ułóż je obok siebie na wierzchu kremu. Jeśli się nie zmieszczą, można je przyciąć, aby przykryć całe ciasto.
Wskazówka: Aby zapobiec utlenianiu się bananów (czernieniu), posmaruj je sokiem z cytryny.
8. Polej banany roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej (wymieszaj czekoladę z masłem i rozpuść na parze) i pozostaw do ostygnięcia.
9. Udekoruj ciasto bitą śmietaną i pozostaw w lodówce na około 3-4 godziny, aby odpoczęło, a następnie możesz porcjować i podawać.
Gotowe! Smacznego! 🙂
