Domowe wieńce z ciasta z egzotycznym akcentem: Przygotuj ten prosty i pyszny przepis na wieńce wypełnione kremem ananasowym i bitą śmietaną. Idealne jako deser na specjalne okazje lub aby zachwycić rodzinę w weekend. Te wieńce są nie tylko pyszne, ale także atrakcyjne wizualnie. Ciesz się połączeniem puszystego ciasta, orzeźwiającego ananasa i lekkiej bitej śmietany w każdym kęsie!
Szybki i smaczny obiad z jednego garnka, który od razu pokochasz
Kostki orzechowe z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami
[co_będzie_nam_potrzebne]
Ciasto:
- 380 g wody
- 188 g tłuszczu roślinnego (Hera)
- 1/2 łyżeczki soli
- 188 g gładkiej mąki specjalnej
- 5 jajek
Krem ananasowy:
- 565 g wysterylizowanego ananasa z sokiem
- 55 g budyniu w proszku (Golden cob)
- 500 ml śmietanki roślinnej (śmietanka Vitala)
- cukier – według uznania
Do dekoracji i posypania:
- cukier puder
1. w rondelku na kuchence wlać wodę, dodać tłuszcz roślinny (Hera) i szczyptę soli – wymieszać, a następnie wsypać gładką specjalną mąkę – gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie ciasto.
2. Następnie dodać roztrzepane jajko – wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć do woreczka do dekorowania. Uformuj fale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je kroplą wody.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będą pięknie napuszone i złociste.
4. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przekroić na pół i ułożyć na czystej powierzchni.
5. Przełożyć wysterylizowanego ananasa do blendera i zmiksować na gładką masę.
6) Wlać sok ananasowy do miski i dodać budyń w proszku – (Golden Cob) wymieszać i wlać do rondla na kuchence – gotować na średnim ogniu do uzyskania średniej gęstości.
7. W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno i powoli dodawać do kremu – ubić, a następnie przełożyć do worka do dekorowania – uformować fale i pokryć wierzch ciasta.
8. Na koniec udekoruj – posyp cukrem pudrem i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!