Strona główna PRZEPISY Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną

Pyszne wieńce z ciasta z kremem ananasowym i bitą śmietaną

Domowe wieńce z ciasta z egzotycznym akcentem: Przygotuj ten prosty i pyszny przepis na wieńce wypełnione kremem ananasowym i bitą śmietaną. Idealne jako deser na specjalne okazje lub aby zachwycić rodzinę w weekend. Te wieńce są nie tylko pyszne, ale także atrakcyjne wizualnie. Ciesz się połączeniem puszystego ciasta, orzeźwiającego ananasa i lekkiej bitej śmietany w każdym kęsie!

Szybki i smaczny obiad z jednego garnka, który od razu pokochasz

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

Kostki orzechowe z dwukolorowym kremem i karmelizowanymi orzechami

[co_będzie_nam_potrzebne]

Ciasto:

  • 380 g wody
  • 188 g tłuszczu roślinnego (Hera)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 188 g gładkiej mąki specjalnej
  • 5 jajek

Krem ananasowy:

  • 565 g wysterylizowanego ananasa z sokiem
  • 55 g budyniu w proszku (Golden cob)
  • 500 ml śmietanki roślinnej (śmietanka Vitala)
  • cukier – według uznania

Do dekoracji i posypania:

  • cukier puder
Jak będziemy postępować:

1. w rondelku na kuchence wlać wodę, dodać tłuszcz roślinny (Hera) i szczyptę soli – wymieszać, a następnie wsypać gładką specjalną mąkę – gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż powstanie ciasto.

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

2. Następnie dodać roztrzepane jajko – wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełożyć do woreczka do dekorowania. Uformuj fale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je kroplą wody.

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będą pięknie napuszone i złociste.

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

4. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przekroić na pół i ułożyć na czystej powierzchni.

5. Przełożyć wysterylizowanego ananasa do blendera i zmiksować na gładką masę.

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

6) Wlać sok ananasowy do miski i dodać budyń w proszku – (Golden Cob) wymieszać i wlać do rondla na kuchence – gotować na średnim ogniu do uzyskania średniej gęstości.

7. W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno i powoli dodawać do kremu – ubić, a następnie przełożyć do worka do dekorowania – uformować fale i pokryć wierzch ciasta.

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

8. Na koniec udekoruj – posyp cukrem pudrem i podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Vynikající věnečky z odpalovaného těsta s ananasovým krémem se šlehačkou

Vynikající věnečky z opalovaného těsta s ananasovým krémem

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE: