Uwielbiasz łososia i szukasz smacznej i niecodziennej inspiracji na pyszny posiłek? Być może mamy dla Ciebie rozwiązanie w postaci tego ciekawego i prostego przepisu. Dziś wspólnie przygotujemy pysznego łososia w oliwie z oliwek, maśle i miodzie z pomidorami i zieloną fasolką. Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe!
Fantastyczne paluszki z szynki, do których potrzebujesz tylko tych podstawowych składników!
Luksusowy sos grzybowy z parmezanem: jak go przygotować krok po kroku
[what_we_will_use]
- 500 g grzbietu łososia bez ości
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 4 plasterki cytryny
Sos:
- Sok z 1/2 cytryny lub według uznania i do smaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
Do smażenia:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 g masła
Dodatek – warzywa:
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- zielona fasolka – do smaku
[how_we_will_proceed]
1) Oczyścić grzbiet łososia bez ości i posypać z obu stron solą i mielonym czarnym pieprzem.
2. Pokroić 1/2 cytryny, wycisnąć sok z drugiej 1/2 cytryny i drobno zetrzeć czosnek.
3. Przygotuj patelnię z oliwą z oliwek i masłem, następnie stopniowo dodawaj miód – gotuj na małym ogniu, następnie dodaj drobno posiekany czosnek i na koniec dodaj sok z cytryny – mieszaj wszystko razem podczas gotowania.
4. Następnie ułóż plastry łososia w sosie i umieść między nimi plasterki cytryny – smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty z obu stron na złoty kolor i polej sosem.
5. Następnie zdejmij je z patelni i na tej samej patelni umieść pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dodaj zieloną fasolkę – gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
6) Podawaj łososia z warzywami, a co najważniejsze z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!