Szukasz inspiracji na coś smacznego i nietypowego? W takim razie mamy dla Ciebie radę! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne podpłomyki z ciasta drożdżowego. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo.
Czy już zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem te pyszne mini tortille na zakwasie!
Mini kieszonki nadziewane mielonym kurczakiem i serem – świetny poczęstunek dla gości!
Jeśli szukasz więcej dobroci, to koniecznie spróbuj tego kakaowego deseru!
Dwukolorowy kremowy tort waniliowo-czekoladowy
Pyszny przepis na ślimaczki z ciasta drożdżowego:
Co będzie potrzebne:
Ciasto:
- 200 ml mleka
- 7 g drożdży
- 5 g cukru
- 420 g zwykłej mąki
- 10 g soli
- 1 jajko
nadzienie:
- 100 g sera cheddar
- 70 g sera feta
- 30 g dymki
- 20 g miękkiego masła (do smarowania)
Jak postępować:
1) Wymieszać mleko, drożdże i cukier. Odstawić na 20 minut pod ręcznikiem.
2) Dodać mąkę, jajka i sól.
3) Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
4) Następnie rozwałkować ciasto.
5) Posyp cheddarem i serem feta. Następnie posiekaną dymką.
6) W kolejnym kroku wystarczy zwinąć i pokroić pojedyncze mini tortille.
7) Umieść je w natłuszczonej formie i pozostaw na 20 minut pod ręcznikiem. Następnie posmaruj je masłem.
8) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.