Mięso z kurczaka jest bardzo popularnym składnikiem w wielu kuchniach. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z ulubionymi składnikami. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut i stanowi pyszny pełny lunch. Pieczony pyszny przysmak z kurczaka, ziemniaków wzbogacony sałatką ze świeżych warzyw. Więc nie wahaj się i zacznij przygotowywać!
Wypróbuj ten prosty przepis na pikantne śmigła z ciasta francuskiego
Pieczony pyszny przysmak
Czego będziemy potrzebować:
Składniki:
Mięso z kurczaka:
- 400 g filetów z kurczaka
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego
- mieszanka przypraw – do smaku
- 3 ząbki czosnku
- masło – do smażenia
Inne:
- oliwa z oliwek – do smażenia
- 6 ziemniaków
- 1 cebula
- 150 g boczku
- sól – do smaku
- mieszanka przypraw ziołowych – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
- 1 pomidor
- 100 g sera – do posypania
Sałatka:
- 1 ogórek sałatkowy
- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- świeża pietruszka
- 100 g zielonych oliwek
Sos sałatkowy:
- sok z 1/2 pomarańczy
- odrobina oliwy z oliwek
- czarny mielony pieprz – do smaku
Pyszny rogalik jabłkowy przygotowany z ciasta francuskiego
Jak postępować:
1) Filety z kurczaka pokroić w paski i przełożyć do miski. Doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem, następnie wlać sos sojowy, posypać mieszanką przypraw i dodać zmiażdżony czosnek – dobrze wymieszać, aby połączyć wszystkie składniki.
2. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek dodaj ziemniaki pokrojone w paski – smaż na małym ogniu i dodaj posiekaną cebulę – smaż, a na koniec dodaj pokrojony w środku boczek. Doprawić solą, mieszanką ziół i czarnym mielonym pieprzem – smażyć razem na złoty kolor.
3. Następnie przełożyć usmażone składniki do naczynia do zapiekania i ładnie je rozłożyć.
4. Umieść przyprawione paski kurczaka na innej patelni z roztopionym masłem – smaż je na małym ogniu do zrumienienia, a po usmażeniu rozłóż je na ziemniakach w naczyniu do pieczenia.
5. Następnie ułożyć plastry pomidora i posypać startym serem.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż ser się rozpuści.
7) Sałatka: Umieścić pokrojonego ogórka, posiekaną 1/2 czerwonej słodkiej papryki, pokrojone pomidorki koktajlowe i zielone oliwki w salaterce.
8. Sos sałatkowy: Do małej miseczki wlewamy sok z 1/2 pomarańczy, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy czarnym mielonym pieprzem – mieszamy
9. Powstałym dressingiem polewamy warzywa w misce – dobrze mieszamy i sałatka gotowa!
10. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!