Strona główna PRZEPISY Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

Dzisiejszy przepis to pyszny makaron penne z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym. Jego przygotowanie jest bardzo proste i łatwe i może być wykonane przez każdego, nawet początkującego w kuchni! Sos serowy z sera gorgonzola i śmietany nadaje makaronowi pyszny i delikatny smak. Pyszny i pyszny obiad jest na stole!

Tort czekoladowy bez pieczenia z pysznym kremem mascarpone

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Marynowane mięso:

  • 2 piersi z kurczaka
  • Papryka mielona słodka i ostra – do smaku
  • szczypta imbiru
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku

Sos:

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 100 g sera gorgonzola
  • 125 ml bulionu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku

Inne:

  • 250 g makaronu penne
  • oliwa z oliwek – do smażenia

Zapomnij o cieście kupionym w sklepie! Przygotuj nasze mini hot dogi samodzielnie!

Sposób przygotowania:

1) Kurczaka pokroić w kostkę i posypać ulubionymi przyprawami: mieloną słodką i ostrą papryką, szczyptą imbiru, solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie skropić oliwą z oliwek – dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania.

2. Drobno posiekaj cebulę, posiekaj czosnek i pokrój grzyby w półksiężyce.

3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę, a po chwili posiekany czosnek – smażyć na średnim ogniu do uzyskania przezroczystości, następnie zeskrobać podsmażoną cebulę i czosnek na brzeg patelni w wolne miejsce i dodać zamarynowanego kurczaka – smażyć, aż straci różowy kolor.

4. Następnie dodać pieczarki, chwilę podsmażyć, następnie dodać ser gorgonzola, dodać bulion i śmietanę – podgrzewać na małym ogniu, aż ser się rozpuści i utworzy jednolity sos ze śmietaną i bulionem, następnie dodać świeży szpinak – wymieszać i doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem.

5. W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale najlepiej al dente, a po ugotowaniu odcedź i dodaj do sosu – dobrze wymieszaj.

6. Podawaj ugotowany makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy smacznego!