Zafunduj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, zrelaksuj się z rodziną i zaspokój apetyt na słodycze. Ten przepis na kremowe ciasto z jabłkami to strzał w dziesiątkę. Smaczna słodka jabłkowa pyszność, do której będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Tort czekoladowy bez pieczenia z pysznym kremem mascarpone
Kremowe ciasto z jabłkami
Co będzie potrzebne:
Składniki dla 12 osób:
Ciasto:
- 400 g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 250 g margaryny
- 2 jajka
Nadzienie jabłkowe:
- 1 kg startych jabłek
- 50 g cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki dżemu
- 1 łyżeczka cynamonu
- zagęszczacz
- 2 łyżki kaszy manny – do posypania
Krem kokosowy:
- 200 + 500 ml mleka
- 80 g startego kokosa
Zapomnij o cieście kupionym w sklepie! Przygotuj nasze mini hot dogi samodzielnie!
Jak postępować:
1. ciasto: Przesiać mąkę do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, następnie dodać margarynę i roztrzepane jajko – wyrobić ciasto w kulę, przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
2. Nadzienie jabłkowe: Do nadzienia zetrzeć jabłka na tarce i krótko podsmażyć na patelni na maśle z cukrem. Jeśli jabłka są słodkie, cukier można pominąć, a następnie ostudzić i dodać dżem oraz cynamon.
3. Zagęstnik i cukier wymieszać z 200 ml mleka do uzyskania masy bez grudek – zagotować w pozostałych 500 ml mleka, a następnie dodać kokos do ugotowanego kremu – wszystko razem wymieszać.
4. Ciasto podzielić na 2 części, następnie jedną część rozwałkować na wielkość formy 20 x 30 cm, włożyć do formy i nakłuć widelcem.
5. Następnie posypać kaszą manną i równomiernie rozłożyć jabłka.
6. Uzyskany krem kokosowy ładnie rozprowadzić na nadzieniu jabłkowym i wyrównać, a następnie ułożyć drugą rozwałkowaną część ciasta na wierzchu kremu, również wymieszać.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 175°C lub do momentu, aż ciasto lekko się zarumieni.
[irp posts=”317386″ ]
8. Posyp upieczone i ostudzone ciasto cukrem pudrem i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!