Dziś przedstawiamy Wam nasz wyjątkowy przepis na cukiniowe roladki w serowym opakowaniu, którym towarzyszy wspaniały czosnkowo-śmietanowy dressing. To połączenie smaków z pewnością umili Ci dzień.
Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.
Ruloniki z cukinii w serowym opakowaniu z sosem czosnkowo-śmietanowym
- 2 małe cukinie
- szczypta soli
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 4-5 ząbków czosnku
- mąka – do panierowania
- olej – do smażenia
Do panierowania:
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki soli
- 3-4 łyżki mąki
- 50 g sera
- koperek – do smaku (opcjonalnie)
Do sosu:
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 15-20%
- mały pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- odrobina soli
- mielony czarny pieprz – do smaku
Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze
1) Cukinię pokroić w krążki o grubości 5 mm.
2. Umieść je w misce. Dodać odrobinę soli, mielonego czarnego pieprzu do smaku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
3. Pozostaw przyprawy na 15 minut w temperaturze pokojowej.
4. W małej miseczce umieścić śmietanę, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać odrobinę soli i mielonego czarnego pieprzu do smaku. Wymieszać.
5. Wstawić sos do lodówki na 15 minut.
6. Przygotować masę na polewę: w misce umieścić jajka, śmietanę, sól i mąkę. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
7. Dodać starty na drobnej tarce ser. Wymieszać.
8. Obtoczyć każdą cukinię w mące, a następnie zanurzyć w panierce.
9. Umieść panierowaną cukinię na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
10. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
Podawaj smażoną cukinię z sosem z kwaśnej śmietany i czosnku!
Smacznego! 🙂