Bułeczki waniliowe to klasyk, którego nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym stole. W dzisiejszym poście przedstawiamy świetny przepis, który przygotujesz nie tylko na Boże Narodzenie. Te bułeczki z kokosem będą pachnieć całym domem i gwarantujemy, że wszyscy je pokochają.
Domowe kulki Rafaelo z kokosową Delissą
Czego będziemy potrzebować do bułeczek waniliowych z kokosem:
- 250 g zwykłej mąki
- 200 g masła
- 100 g kokosu
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki rumu – można dodać więcej
Na polewę:
- cukier puder
- cukier waniliowy
Pyszne kulki, które smakują jak Ferrero – przepis na cukierki bez pieczenia
Jak postępować:
1) Przesiać zwykłą mąkę przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, kokos, rum, cukier puder i wyrobić ciasto w kulę.
2) Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
3) Po godzinie wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię roboczą i uformować w walec, krojąc na równe kawałki i formując wałki.
4) Możesz użyć foremek, ale możesz też uformować bułki w dłoniach.
5) Umieść bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
6) Po upieczeniu bułeczki powinny nabrać złocistego koloru.
7) Nie piecz ich zbyt długo, aby nie stwardniały. Po upieczeniu obtocz je w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego, a końce możesz obtoczyć w czekoladzie.
Życzymy smacznego!
Masz swój ulubiony przepis na cukierki? Podziel się z nami swoim przepisem. Wyślij go na nasz adres e-mail [email protected]. Dziękujemy
Wolisz cukierki bez pieczenia? Wypróbuj również przepis na „Łatwe w przygotowaniu kulki rumowe – przepis na słodycze bez pieczenia„
Podziel się tym przepisem na waniliowe bułeczki kokosowe ze znajomymi! Jestem pewna, że im też będą smakować.