Strona główna PRZEPISY Królik na czarnym piwie z kapustą i kluskami ziemniaczanymi

Królik na czarnym piwie z kapustą i kluskami ziemniaczanymi

Jeśli masz ochotę na tradycyjny czeski klasyk, królik na czarnym piwie z kapustą i knedlikami ziemniaczanymi to doskonały wybór. To bogate i smaczne danie jest idealne na niedzielny obiad lub świąteczną kolację. Procedura jest nieco trudniejsza, ale rezultat jest tego wart.

Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.

Składniki:

Na królika na czarnym piwie:

  • Królik (mięso) – możemy też dorzucić boczek wieprzowy
  • Sól
  • Kminek
  • Zmielony liść laurowy
  • Czosnek
  • Cebula
  • Przyprawy do specku
  • Smalec
  • Rosół
  • Czarne piwo

Do kapusty:

  • Kiszona kapusta
  • Woda
  • Sól
  • Kminek
  • Cebula
  • Boczek
  • Mąka
  • Ziemniak
  • Cukier
  • Ocet

Na kluski ziemniaczane:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków (dzień wcześniej)
  • 2 jajka
  • Sól
  • 350 g kaszy manny dla niemowląt

Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze

Procedura

1) Przygotuj królika: Umyj, osusz i przypraw mięso mieszanką soli, kminku, mielonego liścia laurowego, czosnku i ziela angielskiego. Umieść na blasze do pieczenia z odrobiną smalcu, wlej bulion i piwo i piecz pod przykryciem przez godzinę. Następnie odkryć i piec do uzyskania złotego koloru.

2) Przygotowanie kapusty: Kapustę posiekać, zalać wodą z solą i kminkiem i gotować do miękkości. Podsmażyć cebulę na smalcu, dodać boczek i podsmażyć. Następnie dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Do kapusty dodać starte ziemniaki, cukier i ocet i gotować do uzyskania ostatecznej konsystencji.

[irp posts=”312850″ ]

3) Przygotowanie pierogów: zetrzeć ugotowane ziemniaki, połowę drobno, połowę grubo, dodać jajko, sól i kaszę mannę i wyrobić ciasto. Uformować pączki i gotować w wodzie przez 22 minuty. Po ugotowaniu natychmiast wyjąć, opłukać zimną wodą i nakłuć widelcem.

Podsumowanie

Podawaj delikatne plastry królika z bogatą kapustą i miękkimi kluskami. To danie jest doskonałym przykładem tego, jak różnorodna i pełna smaku może być czeska kuchnia. Jest to danie, które z pewnością rozgrzeje ciało i duszę.