Jeśli masz ochotę na tradycyjny czeski klasyk, królik na czarnym piwie z kapustą i knedlikami ziemniaczanymi to doskonały wybór. To bogate i smaczne danie jest idealne na niedzielny obiad lub świąteczną kolację. Procedura jest nieco trudniejsza, ale rezultat jest tego wart.
Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.
Składniki:
Na królika na czarnym piwie:
- Królik (mięso) – możemy też dorzucić boczek wieprzowy
- Sól
- Kminek
- Zmielony liść laurowy
- Czosnek
- Cebula
- Przyprawy do specku
- Smalec
- Rosół
- Czarne piwo
Do kapusty:
- Kiszona kapusta
- Woda
- Sól
- Kminek
- Cebula
- Boczek
- Mąka
- Ziemniak
- Cukier
- Ocet
Na kluski ziemniaczane:
- 700 g ugotowanych ziemniaków (dzień wcześniej)
- 2 jajka
- Sól
- 350 g kaszy manny dla niemowląt
Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze
Procedura
1) Przygotuj królika: Umyj, osusz i przypraw mięso mieszanką soli, kminku, mielonego liścia laurowego, czosnku i ziela angielskiego. Umieść na blasze do pieczenia z odrobiną smalcu, wlej bulion i piwo i piecz pod przykryciem przez godzinę. Następnie odkryć i piec do uzyskania złotego koloru.
2) Przygotowanie kapusty: Kapustę posiekać, zalać wodą z solą i kminkiem i gotować do miękkości. Podsmażyć cebulę na smalcu, dodać boczek i podsmażyć. Następnie dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Do kapusty dodać starte ziemniaki, cukier i ocet i gotować do uzyskania ostatecznej konsystencji.
[irp posts=”312850″ ]
3) Przygotowanie pierogów: zetrzeć ugotowane ziemniaki, połowę drobno, połowę grubo, dodać jajko, sól i kaszę mannę i wyrobić ciasto. Uformować pączki i gotować w wodzie przez 22 minuty. Po ugotowaniu natychmiast wyjąć, opłukać zimną wodą i nakłuć widelcem.
Podsumowanie
Podawaj delikatne plastry królika z bogatą kapustą i miękkimi kluskami. To danie jest doskonałym przykładem tego, jak różnorodna i pełna smaku może być czeska kuchnia. Jest to danie, które z pewnością rozgrzeje ciało i duszę.