Szukasz czegoś nowego, aby ożywić tradycyjne dania z kurczaka? Francuskie kotlety z kurczaka oferują bogaty smak dzięki czosnkowi i ziołom, pozostając przy tym pięknie soczyste.
Waniliowe bułeczki z kokosem, które przygotujesz nie tylko na święta.
Składniki:
- 700g kurczaka (filety z uda lub piersi)
- 3 jajka
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 4-5 łyżek zwykłej mąki
- 1 śmietana
- Sól, pieprz
- Szczypiorek, natka pietruszki
Przygotowanie:
1) Przygotowanie mięsa. Posolić i popieprzyć mięso w mniejszych kawałkach dla lepszego smaku.
2) Marynata: Wymieszać zmiażdżony czosnek, ubite jajka, śmietanę, szczypiorek, pietruszkę i zwykłą mąkę z mięsem. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
3)Rozmrażanie: odstawić masę do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki się połączyły.
4)Smażenie: Rozgrzej olej na patelni i za pomocą łyżki rozprowadź mniejsze kawałki mięsa. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ruloniki karmelowe z dekoracją – przepis na świąteczne słodycze
Wnioski:
Francuskie kotlety z kurczaka są idealnym wyborem dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego i smacznego. Dzięki temu przepisowi staną się ulubionym przysmakiem na Twoim stole!