Czy kiedykolwiek próbowałeś prostych, ale niesamowicie smacznych potraw, które stają się prawdziwym doświadczeniem kulinarnym? Polędwiczki wieprzowe z grzybami i porem w sosie śmietanowym to jeden z takich skarbów.
Domowe kulki Rafaelo z kokosową Delissą
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i porem
- ok. 680 g polędwicy wieprzowej (pokrojonej w plastry)
- 1 szklanka porów (posiekanych)
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 300 g pieczarek (pokrojonych w ćwiartki)
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietany
- 1/2 łyżeczki zwykłej mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 łyżeczka koperku (użyłam suszonego)
- sól
- pieprz
Pyszne kulki, które smakują jak Ferrero – przepis na cukierki bez pieczenia
1) Na patelni rozgrzać masło i 1/2 oliwy z oliwek. Doprawić plastry polędwicy wieprzowej solą i pieprzem i smażyć, obracając od czasu do czasu, na złoty kolor z obu stron, łącznie około 8 minut. Przełożyć na talerz.
2. Ponownie ustawić patelnię na średnim ogniu, dodać pozostałą oliwę z oliwek. Dodać pory, grzyby i czosnek, smażyć przez 8 minut (często mieszając).
3. Posypać zwykłą mąką. Wlać bulion i śmietanę. Dodać koperek, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
4. Przełóż plastry polędwiczki wieprzowej i soki z talerza z powrotem na patelnię. Wlać sos na grzyby i pory, przykryć pokrywką i dusić, aż plastry polędwicy wieprzowej będą miękkie, około 8 minut.
5. Podawać polędwiczki wieprzowe polane sosem śmietanowym z pieczarkami i porem.
Smacznego!