Zafunduj sobie filiżankę gorącej herbaty, kakao lub gorącej czekolady, przytul się z rodziną lub przyjaciółmi i zaspokój swoje słodycze. Ten przepis na nadziewane jabłkami torebki z ciasta francuskiego to strzał w dziesiątkę. Smaczny słodki jabłkowy przysmak, do którego będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki
Woreczki z ciasta francuskiego z jabłkami
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Nadzienie jabłkowe:
- 3-4 jabłka
- 2 łyżki cukru (w zależności od smaku i słodyczy jabłek, bardzo dobrze smakuje również domowy cukier waniliowy)
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- sok z małej cytryny
- starta skórka z połowy nieobrobionej organicznej cytryny
- 250 ml soku jabłkowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Inne:
- 1 warstwa schłodzonego ciasta francuskiego (rozwałkować nieco dłużej, aby ciasto było cieńsze)
- jajko lub żółtko – do smarowania
- cukier puder – do posypania
Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze
Sposób przygotowania:
1. pokrojone w kostkę jabłka włożyć do rondelka, dodać cukier, mielony cynamon, następnie wlać sok z małej cytryny, dodać startą skórkę z połowy nieprzetworzonej organicznej cytryny, następnie wlać sok jabłkowy i dodać również plasterek masła – gotować na wolnym ogniu.
2. Umieść mąkę kukurydzianą w małej misce i wlej trochę soku jabłkowego – wymieszaj i wlej do garnka – dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, a po ugotowaniu przenieś do miski i przykryj folią.
3) Ciasto francuskie lekko rozwałkować, złożyć w kwadraty i zrobić cienkie wgłębienia na końcu, posmarować boki roztrzepanym jajkiem lub żółtkiem, aby były pięknie złociste, wypełnić je przygotowanym nadzieniem jabłkowym i złożyć na pół na końcu.
4. Ułóż je starannie obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie posmaruj je roztrzepanym jajkiem lub żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż będą pięknie złociste i chrupiące.
5. Na koniec posyp je cukrem pudrem i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!