Podpłomyki z majonezem są smaczne i wilgotne, co czyni je doskonałym wyborem na słodką przekąskę, deser lub uroczystość. Majonez zawarty w cieście dodaje mu miękkości i stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznych słodkich wypieków.
Przepis ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc nadaje się nawet dla początkujących piekarzy. Można je również przygotować z różnymi nadzieniami, w zależności od upodobań.
Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki
Przepis na podpłomyki z majonezem:
- 500 g mąki półgruboziarnistej
- 1/2 kostki drożdży
- 10 łyżeczek cukru
- 1 dcl oleju
- 2 żółtka
- 10 dkg majonezu
- 250 ml mleka
- odrobina soli
Nadzienie i posypka:
- twaróg
- rodzynki
- krówka
- masło
- mąka półgruboziarnista
- cukier puder
Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze
1) W misce wymieszać mąkę, cukier i odrobinę soli.
2) W innej misce wymieszaj drożdże z odrobiną cukru, dodaj mleko i pozostaw drożdże do wyrośnięcia.
3) Umieść zaczyn w misce z mąką, dodaj żółtka, olej i majonez.
4) Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
5) Podzielić ciasto na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkować na placek.
6) Na środku każdego naleśnika ułożyć łyżkę twarogu i kilka rodzynek.
7) Złożyć placki, posmarować jajkiem i posypać posypką z masła, mąki i cukru.
8) Rozgrzej piekarnik do 170°C i upiecz scones na złoty kolor.
9) Gotowe podpłomyki posmaruj roztopionym masłem wymieszanym z rumem.
Z tego przepisu powinno powstać około 60 podpłomyków, ale ilość zależy od ich wielkości. Ciasto jest bardzo miękkie i łatwe w obróbce, więc nie ma potrzeby oprószania go mąką.