Strona główna PRZEPISY Harlequin na blasze do pieczenia – świetny deser do popołudniowej kawy

Harlequin na blasze do pieczenia – świetny deser do popołudniowej kawy

Harlequin na blasze to słodki deser, który składa się z dwóch warstw chrupiącej skorupki i warstwy kremowego nadzienia. Powstały deser jest następnie przyozdabiany paryską i lekką bitą śmietaną.

Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki

harlekýn na plech – skvělý dezert pro odpolední kávu

Oto szczegółowa procedura przygotowania tego słodkiego deseru:

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek (rozdzielonych na białka i żółtka)
  • 250g cukru
  • 100ml letniej wody
  • 100ml oleju
  • 1 proszek do pieczenia
  • 250g zwykłej mąki

Procedura dla osłonki:

1) Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2) Rozdziel jajka na białka i żółtka.

3) Ubij białka na sztywną pianę.

4) Dodaj cukier do żółtek i ubij na pianę.

5) Dodaj letnią wodę i olej i dokładnie wymieszaj.

6) Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.

7) Na koniec delikatnie wmieszaj do ciasta pianę z białek.

8) Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wygładź.

9) Piec przez 20-25 minut, aż skórka będzie złocista.

Składniki na krem Nutella:

  • 600 ml mleka
  • 2x krem waniliowy
  • 3PL cukru
  • 250g masła
  • Nutella do smaku

Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze

Procedura przygotowania kremu Nutella:

1) W rondelku wymieszać budyń w proszku, cukier i niewielką ilość mleka, aż powstanie gładka masa.

2) Stopniowo dodawaj resztę mleka i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.

3) Zmniejszyć ogień i gotować mieszaninę, aż zgęstnieje.

4) Odstawić mieszaninę na bok i pozostawić do ostygnięcia.

5) W misce ubić masło na pianę.

5) Stopniowo dodawać masło i Nutellę do schłodzonego kremu, aż powstanie gładka masa.

Przygotowanie deseru:

1) Pozostawić ciasto do ostygnięcia na ruszcie.

2) Rozłóż krem Nutella na skorupce i wygładź w równą warstwę.

3) Udekoruj deser parmezanem i lekką bitą śmietaną według uznania.

Arlekin na blasze do pieczenia jest gotowy! Podawaj go pokrojonego na porcje i ciesz się słodkim smakiem i kremową konsystencją. Ten deser jest idealny na świąteczne okazje lub jako przekąska do popołudniowej kawy.