Strona główna PRZEPISY Bułka z kremem i kwaśną śmietaną

Bułka z kremem i kwaśną śmietaną

Bułeczka z kremem budyniowym i kwaśną śmietaną to pyszny deser, który podbije serca wszystkich miłośników słodkości. Ta prosta, ale pyszna bułeczka łączy w sobie klasyczny waniliowy smak budyniu z gładkością kwaśnej śmietany, tworząc połączenie, któremu nie można się oprzeć. Ta bułeczka jest łatwa w przygotowaniu, a rezultat jest po prostu doskonały. Jasne i ciemne ciasto tworzą razem ciekawy efekt wizualny, który dodatkowo podkreśla warstwa gorącego kremu waniliowego na wierzchu.

Po upieczeniu bułeczkę smaruje się kwaśną śmietaną i posypuje granolą, aby nadać bułeczce idealne wykończenie. Poniższy przepis podpowie dokładnie, jak przygotować ten słodki przysmak, który zachwyci każdego członka rodziny i gości przy różnych okazjach.

Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki

  • 5 żółtek
  • 230 g cukru granulowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 dcl letniej wody
  • 1 dcl oleju
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 300 g mąki półgruboziarnistej
  • 5 białek jaj
  • Kakao (do smaku)
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru
  • 3 śmietany
  • Granco

Przeczytaj również:

Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze

1) W misce ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pianę.

2) Stopniowo dodawać letnią wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto.

3) W drugiej misce ubij białka na śnieżkę.

4) Stopniowo dodawaj śnieżkę z białek do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby zachować lekkość ciasta.

5) Wylej połowę ciasta na natłuszczoną i posypaną mąką blachę do pieczenia (lub blachę z papierem do pieczenia).

6) Dodaj kakao w proszku do pozostałej połowy ciasta i delikatnie wymieszaj, aż uzyskasz ciemne ciasto.

7) Wylej ciemne ciasto na jasne ciasto w formie.

8) Do surowego ciasta dodawać po łyżce ugotowany gorący budyń waniliowy (1 litr mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru). Wylać budyń równomiernie na powierzchnię ciasta.

9) Blachę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Możesz sprawdzić, czy bułka jest upieczona, wbijając szpikulec w środek bułki – jeśli wyjdzie suchy, bułka jest gotowa.

10) Gdy bułeczki się upieką, wyjąć je z piekarnika i natychmiast posmarować je 3 łyżkami kwaśnej śmietany. Równomiernie rozprowadzić śmietanę na powierzchni bułki.

11) Posyp bułeczki granolą.

Spróbuj również – Cudownie miękka i pyszna szarlotka z szybkim przygotowaniem – wszyscy ją pokochają!