Jeśli jesteś miłośnikiem kokosa i czekolady, to ten deser jest dla Ciebie! Słodki i pyszny deser, który łączy smak kokosa z ciastem kakaowym, uzupełniony bogatym kremem i polewą czekoladową.
Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki
Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze
Składniki:
Skorupa kokosowa:
- Białka: 6 szt.
- Cukier: 5 łyżek stołowych
- Tarty kokos: 100 g
- Mąka: 4 łyżki stołowe
Masa kakaowa:
- Jajka: 4 szt.
- Cukier: 4 łyżki stołowe
- Olej: 4 łyżki stołowe
- Kakao: 2 łyżki stołowe
- Mąka: 4 łyżki stołowe
Śmietana:
- Żółtko: 6 sztuk
- Cukier: 100 g
- Skrobia: 4 łyżki stołowe
- Mleko: 4 łyżki stołowe
- Mleko w proszku: 4 łyżki stołowe
- Masło: 200 g
- Żelatyna w proszku: 1 saszetka
Syrop:
- Woda: 100 ml
- Miód: 2 łyżki stołowe
- Esencja waniliowa: do smaku
Lukier:
- Czekolada: 200 g
- Śmietana: 120 ml
Procedura:
1) Ciasto kokosowe:
Ubij białka na śnieżkę, stopniowo dodawaj cukier.
W innej misce wymieszaj mąkę z kokosem.
Ostrożnie wmieszaj tę mieszankę do masy z białek.
Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
2) Ciasto kakaowe:
Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywny śnieg z cukrem.
Dodać żółtka, a następnie olej.
Wymieszaj mąkę z kakao i wmieszaj do ciasta.
Wylej ciasto kakaowe na wcześniej upieczoną skorupkę kokosową.
Piec przez kolejne 8 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.
3) Krem:
Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko i skrobię.
Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcją i dodać.
Podgrzewać mieszaninę przez 10 minut w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić.
Ubić masło i dodać schłodzoną śmietanę z ostatnią częścią mleka w proszku.
4) Lukier:
Posiekać czekoladę i wymieszać ze śmietaną.
Roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
5) Syrop i wykończenie:
Przygotuj syrop mieszając wodę, miód i esencję waniliową.
Odwróć kakaowo-kokosową skorupkę i posmaruj stronę kokosową syropem. Następnie odwróć ciasto z powrotem.
Posmaruj kakaową stronę schłodzonym kremem, a następnie polewą.
Posypać rozdrobnionym kokosem i pokroić.
https://primainspirace.cz/2023/10/27/pernicky-s-cokoladovou-polevou-plnene-povidly/
Wenecka noc to wspaniały deser, który zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników kokosa i czekolady. Jeśli szukasz przepisu na słodką ucztę dla duszy, to dobrze trafiłeś. Ciesz się tym pysznym smakołykiem!