Strona główna PRZEPISY Wenecka noc z kokosem i śmietanką

Wenecka noc z kokosem i śmietanką

Jeśli jesteś miłośnikiem kokosa i czekolady, to ten deser jest dla Ciebie! Słodki i pyszny deser, który łączy smak kokosa z ciastem kakaowym, uzupełniony bogatym kremem i polewą czekoladową.

Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki

Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze

Składniki:

Skorupa kokosowa:

  • Białka: 6 szt.
  • Cukier: 5 łyżek stołowych
  • Tarty kokos: 100 g
  • Mąka: 4 łyżki stołowe

Masa kakaowa:

  • Jajka: 4 szt.
  • Cukier: 4 łyżki stołowe
  • Olej: 4 łyżki stołowe
  • Kakao: 2 łyżki stołowe
  • Mąka: 4 łyżki stołowe

Śmietana:

  • Żółtko: 6 sztuk
  • Cukier: 100 g
  • Skrobia: 4 łyżki stołowe
  • Mleko: 4 łyżki stołowe
  • Mleko w proszku: 4 łyżki stołowe
  • Masło: 200 g
  • Żelatyna w proszku: 1 saszetka

Syrop:

  • Woda: 100 ml
  • Miód: 2 łyżki stołowe
  • Esencja waniliowa: do smaku

Lukier:

  • Czekolada: 200 g
  • Śmietana: 120 ml

Procedura:

1) Ciasto kokosowe:

Ubij białka na śnieżkę, stopniowo dodawaj cukier.

W innej misce wymieszaj mąkę z kokosem.

Ostrożnie wmieszaj tę mieszankę do masy z białek.

Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

2) Ciasto kakaowe:

Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywny śnieg z cukrem.

Dodać żółtka, a następnie olej.

Wymieszaj mąkę z kakao i wmieszaj do ciasta.

Wylej ciasto kakaowe na wcześniej upieczoną skorupkę kokosową.

Piec przez kolejne 8 minut w piekarniku w temperaturze 180°C.

3) Krem:

Ubić żółtka z cukrem, dodać mleko i skrobię.

Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcją i dodać.

Podgrzewać mieszaninę przez 10 minut w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić.

Ubić masło i dodać schłodzoną śmietanę z ostatnią częścią mleka w proszku.

4) Lukier:

Posiekać czekoladę i wymieszać ze śmietaną.

Roztopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.

5) Syrop i wykończenie:

Przygotuj syrop mieszając wodę, miód i esencję waniliową.

Odwróć kakaowo-kokosową skorupkę i posmaruj stronę kokosową syropem. Następnie odwróć ciasto z powrotem.

Posmaruj kakaową stronę schłodzonym kremem, a następnie polewą.

Posypać rozdrobnionym kokosem i pokroić.

https://primainspirace.cz/2023/10/27/pernicky-s-cokoladovou-polevou-plnene-povidly/

Wenecka noc to wspaniały deser, który zachwyci swoim smakiem wszystkich miłośników kokosa i czekolady. Jeśli szukasz przepisu na słodką ucztę dla duszy, to dobrze trafiłeś. Ciesz się tym pysznym smakołykiem!