Strona główna PRZEPISY Pikantne naleśniki z mieloną wołowiną i jajkiem – przystawka gotowa!

Pikantne naleśniki z mieloną wołowiną i jajkiem – przystawka gotowa!

Lubisz spróbować czegoś nietypowego i słonego? Mamy pomysł na przystawkę, która od razu wpadnie Ci w oko – pikantne naleśniki wypełnione smaczną mieloną wołowiną i jajkiem. To pyszne połączenie szybko i łatwo stanie się hitem na Twoim stole!

Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

Pikantne naleśniki nadziewane mieloną wołowiną i jajkiem

  • 3 jajka
  • 240 ml mleka
  • 80 ml wody (ciepłej)
  • 120 g zwykłej mąki
  • 60 g masła (roztopionego)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej (do natłuszczenia patelni)
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula (średniej wielkości, drobno posiekana)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 łyżka stołowa bulionu (lub majonezu)
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana (do podania)

Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze

1) W mikserze wymieszać jajka, mleko, wodę, mąkę, masło i sól. Zmiksować na gładką masę (jeśli nie masz miksera, możesz wymieszać składniki łyżką). Przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

2) Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i posmarować ją olejem. Wlej 60 ml ciasta i poruszaj patelnią okrężnymi ruchami, aby upewnić się, że spód jest równomiernie pokryty ciastem. Gdy spód będzie jasnobrązowy (po około minucie lub mniej), uwolnij naleśnik szpatułką, odwróć i usmaż drugą stronę. Przełożyć na talerz. Powtórz czynność z resztą ciasta.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

3. Aby jajka na twardo wyszły idealnie, umieść je w garnku i zalej zimną wodą. Upewnij się, że górna część jajek jest zanurzona w wodzie na co najmniej jeden centymetr. Doprowadź wodę do wrzenia, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw jajka na 15 minut. Następnie umieść jajka w misce z zimną wodą. Drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

4. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać mieloną wołowinę i cebulę, smażyć, aż mięso będzie jasnobrązowe i dobrze ugotowane (nie trzeba dodawać oleju). Od czasu do czasu obracać, aby nabrało złocistobrązowego koloru. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli mięso ma wysoką zawartość tłuszczu, można usunąć część tłuszczu.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

5. W misce wymieszać ugotowaną mieloną wołowinę i jajka. Dodaj bulion lub majonez, aby nadzienie lepiej się skleiło, dobrze wymieszaj.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

6. Nałóż kilka łyżek nadzienia na środek każdego naleśnika.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

7. złożyć lewą i prawą stronę do nadzienia.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

8. Złóż dolną stronę naleśnika nad nadzieniem.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

9. Zwinąć naleśnik wokół nadzienia.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

10. Naleśniki można usmażyć przed podaniem (opcjonalnie). Rozgrzać masło na dużej patelni i usmażyć naleśniki na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną.

Slané palačinky plněné mletým hovězím masem a vajíčkem - předkrm hotový!

Gotowe! Smacznego! 🙂

Inspirowane naszym przepisem na naleśniki na słodko:

https://primainspirace.cz/2023/07/19/lahodne-domaci-palacinky-s-ovocem-a-vanilkovym-mascarpone-kremem/