Lubisz spróbować czegoś nietypowego i słonego? Mamy pomysł na przystawkę, która od razu wpadnie Ci w oko – pikantne naleśniki wypełnione smaczną mieloną wołowiną i jajkiem. To pyszne połączenie szybko i łatwo stanie się hitem na Twoim stole!
Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki
Pikantne naleśniki nadziewane mieloną wołowiną i jajkiem
- 3 jajka
- 240 ml mleka
- 80 ml wody (ciepłej)
- 120 g zwykłej mąki
- 60 g masła (roztopionego)
- 1/4 łyżeczki soli
- olej (do natłuszczenia patelni)
- 450 g mielonej wołowiny
- 1 cebula (średniej wielkości, drobno posiekana)
- 3 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 łyżka stołowa bulionu (lub majonezu)
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana (do podania)
Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze
1) W mikserze wymieszać jajka, mleko, wodę, mąkę, masło i sól. Zmiksować na gładką masę (jeśli nie masz miksera, możesz wymieszać składniki łyżką). Przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
2) Rozgrzać patelnię na średnim ogniu i posmarować ją olejem. Wlej 60 ml ciasta i poruszaj patelnią okrężnymi ruchami, aby upewnić się, że spód jest równomiernie pokryty ciastem. Gdy spód będzie jasnobrązowy (po około minucie lub mniej), uwolnij naleśnik szpatułką, odwróć i usmaż drugą stronę. Przełożyć na talerz. Powtórz czynność z resztą ciasta.
3. Aby jajka na twardo wyszły idealnie, umieść je w garnku i zalej zimną wodą. Upewnij się, że górna część jajek jest zanurzona w wodzie na co najmniej jeden centymetr. Doprowadź wodę do wrzenia, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw jajka na 15 minut. Następnie umieść jajka w misce z zimną wodą. Drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
4. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać mieloną wołowinę i cebulę, smażyć, aż mięso będzie jasnobrązowe i dobrze ugotowane (nie trzeba dodawać oleju). Od czasu do czasu obracać, aby nabrało złocistobrązowego koloru. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli mięso ma wysoką zawartość tłuszczu, można usunąć część tłuszczu.
5. W misce wymieszać ugotowaną mieloną wołowinę i jajka. Dodaj bulion lub majonez, aby nadzienie lepiej się skleiło, dobrze wymieszaj.
6. Nałóż kilka łyżek nadzienia na środek każdego naleśnika.
7. złożyć lewą i prawą stronę do nadzienia.
8. Złóż dolną stronę naleśnika nad nadzieniem.
9. Zwinąć naleśnik wokół nadzienia.
10. Naleśniki można usmażyć przed podaniem (opcjonalnie). Rozgrzać masło na dużej patelni i usmażyć naleśniki na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną.
Gotowe! Smacznego! 🙂
Inspirowane naszym przepisem na naleśniki na słodko:
https://primainspirace.cz/2023/07/19/lahodne-domaci-palacinky-s-ovocem-a-vanilkovym-mascarpone-kremem/