Zafunduj sobie filiżankę gorącej herbaty, kakao lub gorącej czekolady, przytul się z rodziną i zaspokój swoje słodycze. Ten przepis na makowiec ze śliwkami to strzał w dziesiątkę. Smaczny przysmak, do którego będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Przygotuj niewiarygodnie smaczne karmelowe rogaliki
Ciasto makowe ze śliwkami
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Nadzienie:
- 500 ml mleka – (2 filiżanki)
- 125 g cukru – (2/3 szklanki)
- 300 g maku – (1 i 1/2 szklanki)
- 60 g miodu – (3 łyżki stołowe)
- 2-3 łyżki semoliny z pszenicy miękkiej
- 150 g masła – (2/3 szklanki)
- skórka z cytryny – do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 2 jajka
Ulubione przepisy na paryskie batony – świąteczne słodycze
Ciasto:
- 200 g niskotłuszczowego twarogu
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 100 ml mleka (1/3 szklanki)
- 125 ml oleju roślinnego – (1/2 szklanki)
- 400 g zwykłej mąki (3 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 1,5 kg śliwek
- 50 g cukru – (1/4 szklanki)
Instrukcje dotyczące pieczenia:
– Piec: 180 °C przez 35 minut na górnym/dolnym ogniu
– Blacha do pieczenia: 35 x 40 cm
Jak postępować:
1) Nadzienie: Mleko wlać do rondelka, dodać cukier, mak i miód – wymieszać i gotować na małym ogniu, następnie wsypać mąkę uniwersalną – dalej mieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, następnie dodać masło – dobrze wymieszać, następnie wmieszać startą skórkę z cytryny, wlać sok z 1/2 cytryny i dodać starty świeży imbir – dobrze wymieszać i dodać roztrzepane jajka – dobrze wymieszać i przelać do miski.
2. Ciasto.
3. Przygotowane ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 x 40 cm i wygładzić wałkiem, następnie nałożyć masę makową, ładnie rozsmarować i ułożyć ćwiartki śliwek starannie obok siebie i posypać cukrem.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
5. Po upieczeniu podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i radością.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!