Nasz dzisiejszy kulinarny przysmak to wyjątkowe i pyszne tiramisu w kształcie kostki. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie bogactwo kawy połączonej z amaretto oraz pyszny krem z mascarpone, śmietanki, cappuccino i żelatyny, który udekorowany jest gorzkim kakao. Z filiżanką doskonałej kawy lub gorącej herbaty poczujesz się jak na chmurze. Miękka, pyszna i boska kostka w ustach!
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Pyszne tiramisu w kształcie kostki
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Baza:
- 7 białek jaj
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 7 żółtek
- 1 szklanka mąki pszennej jasnej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
Do maczania:
- 1/2 – 3/4 filiżanki kawy – (3 x espresso słodzone 1 łyżeczką cukru) – według uznania
- 1/3 filiżanki likieru amaretto
Śmietanka:
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 500 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru – do smaku
- 5 łyżek cappuccino w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
Inne:
- gorzkie kakao – do posypania
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół
Jak postępować:
1. baza: ubić białka do białości i stopniowo dodawać cukier, następnie dodawać żółtka po jednym na raz nie przerywając mieszania, dodać przesianą mąkę i wlać olej – dobrze wymieszać widelcem.
2. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 32 cm) i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 175°C.
3. Schłodzoną kawę wymieszać z amaretto – wymieszać.
4) Żelatynę w misce zalać niewielką ilością zimnej wody – pozostawić do napęcznienia.
5. Krem: Schłodzoną śmietankę, mascarpone, cukier puder i cappuccino umieścić w misie miksera – zmiksować do uzyskania puszystego kremu.
6. Napęczniałą żelatynę podgrzać na najniższym ustawieniu palnika, aż się rozpuści i wymieszać łyżką, a gdy dobrze się połączy, dodać wszystko do masy – krótko wymieszać (jeśli żelatyna utworzy grudki, ponownie krótko ją podgrzać, a następnie wlać do masy – wymieszać).
7. Ostudzony spód przekroić na 3 warstwy, następnie jedną z warstw zanurzyć w kawie amaretto i posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wyrównać, następnie na wierzch położyć drugą warstwę, którą również zanurzyć, posypać kakao i rozsmarować 1/3 kremu – równomiernie rozsmarować i powtórzyć proces jeszcze raz, a na koniec posypać kakao.
8) Podawaj pyszne tiramisu w kształcie kostki z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!