Strona główna PRZEPISY Pyszne tiramisu, które można szybko i łatwo przygotować

Pyszne tiramisu, które można szybko i łatwo przygotować

Nasz dzisiejszy kulinarny przysmak to wyjątkowe i pyszne tiramisu w kształcie kostki. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie bogactwo kawy połączonej z amaretto oraz pyszny krem z mascarpone, śmietanki, cappuccino i żelatyny, który udekorowany jest gorzkim kakao. Z filiżanką doskonałej kawy lub gorącej herbaty poczujesz się jak na chmurze. Miękka, pyszna i boska kostka w ustach!

Przepis na doskonałe domowe napiwki

Lahodné tiramisu, které si snadno a rychle připravíte

Pyszne tiramisu w kształcie kostki

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Baza:

  • 7 białek jaj
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej jasnej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju

Do maczania:

  • 1/2 – 3/4 filiżanki kawy – (3 x espresso słodzone 1 łyżeczką cukru) – według uznania
  • 1/3 filiżanki likieru amaretto

Śmietanka:

  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru – do smaku
  • 5 łyżek cappuccino w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny

Inne:

  • gorzkie kakao – do posypania

Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół

Jak postępować:

1. baza: ubić białka do białości i stopniowo dodawać cukier, następnie dodawać żółtka po jednym na raz nie przerywając mieszania, dodać przesianą mąkę i wlać olej – dobrze wymieszać widelcem.

2. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (21 x 32 cm) i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 175°C.

3. Schłodzoną kawę wymieszać z amaretto – wymieszać.

4) Żelatynę w misce zalać niewielką ilością zimnej wody – pozostawić do napęcznienia.

5. Krem: Schłodzoną śmietankę, mascarpone, cukier puder i cappuccino umieścić w misie miksera – zmiksować do uzyskania puszystego kremu.

6. Napęczniałą żelatynę podgrzać na najniższym ustawieniu palnika, aż się rozpuści i wymieszać łyżką, a gdy dobrze się połączy, dodać wszystko do masy – krótko wymieszać (jeśli żelatyna utworzy grudki, ponownie krótko ją podgrzać, a następnie wlać do masy – wymieszać).

7. Ostudzony spód przekroić na 3 warstwy, następnie jedną z warstw zanurzyć w kawie amaretto i posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wyrównać, następnie na wierzch położyć drugą warstwę, którą również zanurzyć, posypać kakao i rozsmarować 1/3 kremu – równomiernie rozsmarować i powtórzyć proces jeszcze raz, a na koniec posypać kakao.

8) Podawaj pyszne tiramisu w kształcie kostki z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!