Strona główna PRZEPISY Idealna szarlotka z łatwym i szybkim przygotowaniem

Idealna szarlotka z łatwym i szybkim przygotowaniem

Nadszedł weekend – to zazwyczaj jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się przy jednym stole. Ciesz się czasem spędzonym razem i zafunduj sobie coś słodkiego. Ten przepis na idealną szarlotkę pokochasz od razu. Z filiżanką doskonałej kawy lub gorącej herbaty poczujesz się jak na chmurce.

Przepis na doskonałe domowe napiwki

Idealna szarlotka

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki zwykłej mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 szklanki semoliny pszennej
  • 1 szklanka cukru

Nadzienie jabłkowe:

  • 1-1,5 kg jabłek
  • 2 cukry waniliowe/wanilia
  • 1 szklanka cukru
  • cynamon – do smaku
  • 3/4 szklanki oleju

Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół

Sposób przygotowania:

1) Ciasto: W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę i cukier – wyrobić ciasto.

2. Przygotować nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać cukier, cukier waniliowy/wanilinowy, cynamon i dodać olej – dobrze wymieszać.

3. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie podzielić przygotowane ciasto na 3 części, a nadzienie jabłkowe na 2 części.

4. Najpierw rozłóż pierwszą część ciasta na blasze do pieczenia, wyrównaj ją, a następnie rozprowadź na niej 1/2 nadzienia jabłkowego – wyrównaj, a następnie ponownie rozprowadź ciasto – powtórz proces.

5. Jeśli pozostał sok jabłkowy, polej nim lekko powierzchnię i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C.

6. Gdy ciasto się upiecze, pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj je z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy smacznego!