Zanurz się w świecie aromatów i smaków dzięki naszym ślimakom cynamonowym, które są pięknie świeże dzięki delikatnemu kremowi twarogowemu. Przejdźmy do przepisu!
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Cynamonowe ślimaki z kremem budyniowym
Na ciasto:
- 1 szklanka ciepłego mleka, nie gorącego (250 ml)
- 2 ½ łyżeczki drożdży
- 1/3 szklanki cukru (70 g)
- 1 łyżeczka soli
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 3 ½-4 szklanki mąki (525-600 g)
Nadzienie:
- 60 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru buraczanego
- 2 łyżeczki cynamonu
Krem:
- 140 g twarogu
- cukier puder – do smaku
- kilka łyżeczek mleka
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół
1) Przygotować ciasto. Ciepłe mleko wlać do naczynia, dodać drożdże i odstawić na 5-10 minut, następnie wymieszać.
2. Dodaj cukier i wymieszaj. Można dodać go razem z drożdżami.
3. Dodaj sól, roztopione masło i jajka. Dobrze wymieszaj składniki.
4. Stopniowo dodawać mąkę. Dodaj 1 filiżankę i wymieszaj mikserem, następnie dodaj drugą filiżankę i ponownie wymieszaj mikserem. Po dodaniu trzeciej i czwartej filiżanki wymieszać szpatułką, a następnie wyrabiać ciasto na posypanym mąką wałku przez około 5 minut. Nie używaj więcej niż 4 filiżanek mąki, preferując ciasto lekko lepkie.
5. Nasmaruj pojemnik olejem, włóż ciasto, przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Ciasto zwiększy swoją objętość, stanie się miękkie i nieklejące.
6. Posyp powierzchnię roboczą mąką, przenieś ciasto i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 50*30 cm lub większy. Posmarować miękkim masłem.
7) Wymieszać cukier z cynamonem, posypać ciasto i wyrównać nadzienie.
8. Zwinąć ciasto ciasno w rulon i uszczelnić krawędź.
9. Pokrój bułkę na 16 plastrów i umieść w odpowiedniej formie (25*35 cm), którą uprzednio wysmarowałeś masłem. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
10. Przygotować krem. Wymieszaj twaróg z cukrem pudrem za pomocą miksera. Możesz również dodać 60 g miękkiego masła, jeśli chcesz uzyskać więcej kremu.
11. Dodaj mleko, aby krem nie był zbyt gęsty i osiągnął pożądaną konsystencję.
12) Umieścić formę ze ślimakami w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25-30 minut. Jeśli ślimaki urosną podczas pieczenia, nie ma to znaczenia, wtedy opadną lub można je delikatnie ścisnąć palcem.
13. Posmaruj ciepłe ślimaki śmietaną. Są najsmaczniejsze, gdy są ciepłe.
Życzymy smacznego w gronie najbliższych!