Strona główna PRZEPISY Ciasto kokosowo-kokosowe z kremem budyniowym

Ciasto kokosowo-kokosowe z kremem budyniowym

Witamy w naszym przepisie na ciasto kokosowo-orzechowe z kremem budyniowym, które przyniesie fale radości wprost na Twój talerz. Oczaruje smakiem i zachwyci prostotą. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce. Gładka, pyszna i niesamowicie smaczna!

Przepis na doskonałe domowe napiwki

Ciasto kokosowo-kokosowe z kremem budyniowym

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Baza kokosowa:

  • 5 białek jaj + szczypta soli
  • drobny cukier – do smaku
  • 150 g płatków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Baza orzechowa:

  • 5 białek jaj + szczypta soli
  • drobny cukier – do smaku
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao w proszku

Krem budyniowy:

  • 500 ml pełnego mleka
  • 10 żółtek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru – budyń w proszku
  • drobny cukier – do smaku
  • 200 g masła 85%
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki rumu – (opcjonalnie)

Do dekoracji i posypania:

  • mielone orzechy laskowe
  • starta czekolada

Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół

Jak będziemy postępować:

1. baza kokosowa: ubijamy białka ze szczyptą soli, a gdy będą bardzo spienione, dodajemy cukier granulowany – co jakiś czas mieszając. Dodać płatki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, aż masa będzie gęsta i błyszcząca – wymieszać widelcem.

2. Następnie przełożyć na blachę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić.

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C do uzyskania lekko złotego koloru.

4. Ubić białka ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier, a następnie wmieszać zmielone orzechy laskowe wymieszane z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao – wymieszać widelcem.

5. Następnie przełożyć na blachę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

7. Krem budyniowy: Ubij żółtka i budyń w proszku w 2/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko (1+1/3 szklanki) wlać do dużego rondla, dodać cukier i zagotować. Wlewaj przygotowaną mieszankę budyniową do gotującego się mleka cienkimi strużkami – stale mieszaj i gotuj, aż uzyskasz gęsty budyń o jednolitej konsystencji. Po ugotowaniu przełożyć budyń do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

8. Ubij miękkie masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj ostudzony budyń, możesz również wmieszać rum, a na koniec dodaj mascarpone – mieszaj krótko, aż do połączenia.

9. Rozłóż większość kremu na orzechowym spodzie, rozłóż kokosowy spód i przykryj pozostałym kremem.

10. Na koniec posyp zmielonymi orzechami laskowymi i wiórkami czekolady.

11. Podawaj ciasto kokosowo-kokosowe z kremem budyniowym z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy smacznego!