Witamy w naszym przepisie na ciasto kokosowo-orzechowe z kremem budyniowym, które przyniesie fale radości wprost na Twój talerz. Oczaruje smakiem i zachwyci prostotą. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurce. Gładka, pyszna i niesamowicie smaczna!
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Ciasto kokosowo-kokosowe z kremem budyniowym
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Baza kokosowa:
- 5 białek jaj + szczypta soli
- drobny cukier – do smaku
- 150 g płatków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Baza orzechowa:
- 5 białek jaj + szczypta soli
- drobny cukier – do smaku
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao w proszku
Krem budyniowy:
- 500 ml pełnego mleka
- 10 żółtek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru – budyń w proszku
- drobny cukier – do smaku
- 200 g masła 85%
- 3 łyżki mascarpone
- 2 łyżki rumu – (opcjonalnie)
Do dekoracji i posypania:
- mielone orzechy laskowe
- starta czekolada
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stół
Jak będziemy postępować:
1. baza kokosowa: ubijamy białka ze szczyptą soli, a gdy będą bardzo spienione, dodajemy cukier granulowany – co jakiś czas mieszając. Dodać płatki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, aż masa będzie gęsta i błyszcząca – wymieszać widelcem.
2. Następnie przełożyć na blachę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić.
3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C do uzyskania lekko złotego koloru.
4. Ubić białka ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier, a następnie wmieszać zmielone orzechy laskowe wymieszane z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao – wymieszać widelcem.
5. Następnie przełożyć na blachę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
7. Krem budyniowy: Ubij żółtka i budyń w proszku w 2/3 szklanki mleka. Pozostałe mleko (1+1/3 szklanki) wlać do dużego rondla, dodać cukier i zagotować. Wlewaj przygotowaną mieszankę budyniową do gotującego się mleka cienkimi strużkami – stale mieszaj i gotuj, aż uzyskasz gęsty budyń o jednolitej konsystencji. Po ugotowaniu przełożyć budyń do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
8. Ubij miękkie masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj ostudzony budyń, możesz również wmieszać rum, a na koniec dodaj mascarpone – mieszaj krótko, aż do połączenia.
9. Rozłóż większość kremu na orzechowym spodzie, rozłóż kokosowy spód i przykryj pozostałym kremem.
10. Na koniec posyp zmielonymi orzechami laskowymi i wiórkami czekolady.
11. Podawaj ciasto kokosowo-kokosowe z kremem budyniowym z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciele, życzymy smacznego!