Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na ślimaki z nadzieniem jabłkowym i polewą. Niezależnie od tego, czy weekendową kawą delektujesz się w samotności, czy zapraszasz do siebie przyjaciół, słodki smak pysznych ślimaków docenią wszyscy.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Ślimaki z nadzieniem jabłkowym i polewą
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Ciasto:
- 1 paczka suszonych drożdży 7 g lub 20 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka – (1 szklanka+1 łyżka stołowa)
- 100 g cukru – (1/2 szklanki)
- 500 g mąki pszennej – (4 filiżanki+2 łyżki stołowe)
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 80 g zmiękczonego masła
Nadzienie jabłkowo-cynamonowe:
- 4 jabłka średniej wielkości
- 100 g cukru – (1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki cynamonu
Inne:
- mąka do oprószenia powierzchni
- 50 g miękkiego masła – do smarowania
Polewa:
- 150 g cukru pudru – (1 ¼ szklanki)
- 3 łyżki mleka
Instrukcje pieczenia:
– Piec: 180 °C przez 20-25 minut na górnym/dolnym ogniu
– Piec: 160 °C przez ten sam czas
Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stółš
Jak postępować:
1. w misce robota kuchennego pokruszyć drożdże, wlać letnie mleko i dodać cukier – ubić, następnie wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, roztrzepane jajko i miękkie masło – wyrobić na ciasto.
2. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
3. W międzyczasie pokroić oczyszczone jabłka w kostkę i przełożyć do miski, doprawić cukrem i cynamonem – wymieszać i odstawić na chwilę, jabłka puszczą sok.
4. Po 1 godzinie oprósz czystą powierzchnię mąką, połóż na niej wyrośnięte ciasto i rozwałkuj wałkiem.
5) Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, a następnie rozłożyć na nim jabłka, cukier i cynamon oraz polać sokiem, który puściły – zwinąć w rulon i skleić końce, aby się nie rozpadły.
6. Następnie pokroić w plastry i ułożyć je równo obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
8. Umieść cukier puder w małej misce i dodaj mleko – wymieszaj.
9) Gdy ślimaki się upieką, wyjąć blachę z piekarnika, posmarować je cukrem pudrem i mlekiem i piec przez kolejne 20-25 minut w temperaturze 160°C.
10. Po upieczeniu podawaj je z miłością, wielką ucztą i uśmiechem na twarzy.
Przyjaciołom życzymy smacznego!