Strona główna PRZEPISY Ślimaki z nadzieniem jabłkowym i glazurą

Ślimaki z nadzieniem jabłkowym i glazurą

Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na ślimaki z nadzieniem jabłkowym i polewą. Niezależnie od tego, czy weekendową kawą delektujesz się w samotności, czy zapraszasz do siebie przyjaciół, słodki smak pysznych ślimaków docenią wszyscy.

Przepis na doskonałe domowe napiwki

Šneci s jablečnou náplní a polevou

Ślimaki z nadzieniem jabłkowym i polewą

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Ciasto:

  • 1 paczka suszonych drożdży 7 g lub 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka – (1 szklanka+1 łyżka stołowa)
  • 100 g cukru – (1/2 szklanki)
  • 500 g mąki pszennej – (4 filiżanki+2 łyżki stołowe)
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80 g zmiękczonego masła

Nadzienie jabłkowo-cynamonowe:

  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 100 g cukru – (1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Inne:

  • mąka do oprószenia powierzchni
  • 50 g miękkiego masła – do smarowania

Polewa:

  • 150 g cukru pudru – (1 ¼ szklanki)
  • 3 łyżki mleka

Instrukcje pieczenia:

– Piec: 180 °C przez 20-25 minut na górnym/dolnym ogniu

– Piec: 160 °C przez ten sam czas

Gingerbread crinkles – świetne słodycze na stółš

Jak postępować:

1. w misce robota kuchennego pokruszyć drożdże, wlać letnie mleko i dodać cukier – ubić, następnie wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, roztrzepane jajko i miękkie masło – wyrobić na ciasto.

Šneci s jablečnou náplní a polevou

Šneci s jablečnou náplní a polevou

Šneci s jablečnou náplní a polevou

2. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

3. W międzyczasie pokroić oczyszczone jabłka w kostkę i przełożyć do miski, doprawić cukrem i cynamonem – wymieszać i odstawić na chwilę, jabłka puszczą sok.

Šneci s jablečnou náplní a polevou

4. Po 1 godzinie oprósz czystą powierzchnię mąką, połóż na niej wyrośnięte ciasto i rozwałkuj wałkiem.

5) Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, a następnie rozłożyć na nim jabłka, cukier i cynamon oraz polać sokiem, który puściły – zwinąć w rulon i skleić końce, aby się nie rozpadły.

Šneci s jablečnou náplní a polevou

Šneci s jablečnou náplní a polevou

Šneci s jablečnou náplní a polevou

6. Następnie pokroić w plastry i ułożyć je równo obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Šneci s jablečnou náplní a polevou

7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.

8. Umieść cukier puder w małej misce i dodaj mleko – wymieszaj.

Šneci s jablečnou náplní a polevou

9) Gdy ślimaki się upieką, wyjąć blachę z piekarnika, posmarować je cukrem pudrem i mlekiem i piec przez kolejne 20-25 minut w temperaturze 160°C.

10. Po upieczeniu podawaj je z miłością, wielką ucztą i uśmiechem na twarzy.

Šneci s jablečnou náplní a polevou

Šneci s jablečnou náplní a polevou

Przyjaciołom życzymy smacznego!

VIDEO GUIDE: