Świąteczne słodycze nieodłącznie kojarzą się z najwspanialszym okresem w roku. Zastanawiasz się, jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na dwukolorowe kruche bułeczki. Są idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty, kakao lub kawy. Pokochają je nie tylko dzieci, ale także głodni dorośli.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Przepis na dwukolorowe kruche bułeczki
Co będzie potrzebne:
- 300 g zwykłej mąki
- 80 g cukru pudru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
Do polewy:
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 saszetka cukru waniliowego
Jak postępować:
1) Mąkę i cukier puder przesiać na wałek do ciasta. Dodać cukier waniliowy, żółtka, masło i wyrobić na gładkie, miękkie ciasto.
2) Podzielić ciasto na pół i do jednej połowy dodać kakao.
3) Zawiń obie części i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
4) Rozwałkować wypoczęte ciasto na części w każdym kolorze na jednakowej grubości wałki (o średnicy około 1,5 cm) i pokroić je na równej wielkości kawałki.
5) Uformować każdy kawałek w kulkę i rozwałkować dłońmi na cienki wałek. Połóż jasną i brązową bułkę razem i owiń je wokół siebie. Delikatnie dociśnij powstały „warkocz” dłonią do rolki i lekko zroluj, aby połączyć dwie rolki w jedną.
6) Zwiń bułkę w kształt rolady i umieść ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
7) Na koniec obtoczyć bułeczki w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego.
Pomarańczowe crinkles – słodycze na świąteczny stół