Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na deser z budyniem waniliowym, orzechami i kokosem. Niezależnie od tego, czy weekendową kawą delektujesz się sam, czy zapraszasz do siebie przyjaciół, każdy doceni słodki akcent w postaci smacznego deseru. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurze. Gładka, delikatna i nieodparcie smaczna!
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Deser z budyniem waniliowym, orzechami i kokosem
Pomarańczowe crinkles – słodycze na świąteczny stół
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Ciasto:
- 5 białek + szczypta soli
- 5 żółtek + 180 g cukru
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju roślinnego
- 250 g mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao w proszku
Pudding:
- 800 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego w proszku lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
Śmietana:
- 250 ml śmietany
- 30 g cukru waniliowego lub cukru
- 400 g kwaśnej śmietany 30%
Do posypania:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów kokosowych
- starta czekolada – do smaku
Przygotowanie do pieczenia:
– Pieczenie: 200°C przez 30 minut na górnym/dolnym ogniu
– średnica blachy do pieczenia: 32 cm x 23 cm
Sposób przygotowania:
1) Ciasto: Białka umieścić w misce i dodać szczyptę soli – ubijać do uzyskania piany z białek.
2. W drugiej misce umieścić żółtka i dodać cukier – ubijać do uzyskania piany z żółtek, następnie stopniowo dodawać mleko, a następnie olej cały czas ubijając – ubić razem i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia – dobrze wymieszać i na koniec dodać ubitą pianę z białek – wymieszać.
3. Rozłóż połowę ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dodaj kakao w proszku do drugiej połowy ciasta – dobrze wymieszaj i rozprowadź na pierwszym cieście. Następnie za pomocą szpikulca uformuj dowolne wzory.
4. Pudding.
5. Wlać pozostałe mleko do rondelka na kuchence i dodać cukier – doprowadzić do wrzenia i wlać przygotowaną mieszankę waniliową – dobrze wymieszać – gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
6. Po ugotowaniu kremu rozprowadź go na dwukolorowym cieście w formie i użyj szpikulca, aby zrobić dowolne wzory.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut na górnej/dolnej grzałce w temperaturze 200°C.
8. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika, usuń papier do pieczenia i umieść ją w obręczy.
9. Śmietanę wlać do miski, dodać cukier waniliowy lub cukier – ubić, następnie przełożyć do miski i dodać śmietanę – wymieszać.
10. Krem rozsmarować na upieczonym deserze, ładnie rozprowadzić i wygładzić, następnie udekorować plasterkami świeżego kokosa, posiekanymi orzechami włoskimi i startą czekoladą.
11. Podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy wam dobrego smaku!