Świąteczne słodycze nieodłącznie kojarzą się z najwspanialszym okresem w roku. Zastanawiasz się, jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na orzechowe babeczki – świąteczne słodycze. Są idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty, kakao lub kawy. Nie tylko dzieci będą nimi zachwycone, ale również głodni dorośli.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Przepis na orzechowe babeczki – świąteczne ciasteczka:
Babeczki z kremem maślanym:
- 125g cukru pudru
- 250g masła
- 370g zwykłej mąki
- 2 żółtka
Nadzienie orzechowe:
- 300ml mleka
- 120g semoliny z cukrem
- 300g mielonych orzechów włoskich
- 150g zmielonych herbatników
- 5 łyżek rumu
- 1 cukier waniliowy
Pomarańczowe crinkles – słodycze na świąteczny stół
1) Przygotować babeczki z kremem maślanym.
2) Przygotować nadzienie orzechowe.
3) Zagotować mleko z cukrem, dodać orzechy. Gotować przez 5 minut. Wymieszać herbatniki, cukier waniliowy i rum lub aromat z ostudzonym nadzieniem.
4) Jeśli masa jest rzadsza, dodać trochę więcej biszkoptów.
5) Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką nałożyć masę na babeczki.
6) Odstawić na dwie godziny do lodówki, zanurzyć w polewie czekoladowej i udekorować orzechami włoskimi.
Zalecane: Orzechowe babeczki z lukrem
Życzymy smacznego.