Przedstawiamy orzeźwiającą sałatkę makaronową, która łączy wspaniały smak z lekkimi i zdrowymi składnikami. To pyszne połączenie krewetek, czosnku i cytryny oczaruje Cię.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Sałatka makaronowa z krewetkami, czosnkiem i cytryną
- 1 szklanka makaronu (około 200 gramów) – my użyliśmy orzo
- 450 gramów krewetek (ugotowanych, obranych, wypatroszonych)
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki pietruszki (drobno posiekanej)
- 1 łyżka masła
- 3 szklanki wody
- sól
- pieprz
Pomarańczowe crinkles – słodycze na świąteczny stół
1) Jeśli używasz surowych krewetek, gotuj je lub smaż przez 3 minuty (lub aż staną się różowe). Unikać rozgotowania.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i posól do smaku. Przełożyć do miski. Dodać sok z 1/2 cytryny i natkę pietruszki, wymieszać.
3. Na dużej patelni roztopić masło. Dodaj czosnek i smaż przez około minutę, aż zacznie brązowieć.
4. Dodać krewetki i pozostały sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i gotować przez 1 minutę.
5. Wymieszać krewetki z gotowym makaronem. Podawać.
Proste, prawda? 🙂
Smacznego!