Po raz kolejny przed nami piękny weekend – to zazwyczaj jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się w domu przy jednym stole. Ciesz się czasem spędzonym razem i zafunduj sobie coś słodkiego. Pokochasz ten przepis na pyszny deser z kremem i polewą czekoladową.
Miękkie i chrupiące ciasto, które jest pokryte dżemem truskawkowym, uzupełnione soczystym kremem waniliowym i chrupiącą czekoladą, jest w sam raz. Słodycz w postaci smacznego deseru docenią wszyscy. Z filiżanką doskonałej kawy poczujesz się jak na chmurze.
Przepis na doskonałe domowe napiwki
Pyszny deser z kremem i polewą czekoladową
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Śmietanka waniliowa:
- 160 g kremu waniliowego w proszku lub skrobi kukurydzianej
- 1 l mleka
- 180 g cukru
- 250 g masła
Ciasto:
- 10 jajek
- 200 g cukru
- 220 g zwykłej mąki
Impregnacja:
- 500 ml wody
- 70 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Do smarowania:
- 150 g dżemu truskawkowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 50 ml śmietanki
- 30 g masła
Pomarańczowe crinkles – słodycze na świąteczny stół
Przygotowanie do pieczenia:
– Pieczenie: 180 °C przez 10 minut na grzaniu góra/dół
– średnica blachy do pieczenia: 33 cm x 29 cm
Jak postępować:
1) Krem waniliowy: Do miski wsypać wanilię w proszku lub skrobię kukurydzianą, następnie dodać trochę mleka – wymieszać i resztę mleka przelać do rondelka na kuchence – gotować na małym ogniu, następnie dodać cukier – wymieszać i dodać mieszankę waniliową – dobrze wymieszać i gotować do zgęstnienia. Po ugotowaniu przełożyć krem do miski, lekko ostudzić i przykryć folią spożywczą.
2. Dodaj ubite jajka do miski robota kuchennego i dodaj cukier – miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie stopniowo dodawaj mąkę – dokładnie wymieszaj.
3. Wylej ciasto na 2 identyczne blachy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 29 cm, ładnie rozprowadź i wygładź.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut na grzaniu góra/dół w temperaturze 180°C.
5. Po upieczeniu wyjąć blachy z piekarnika i pozostawić ciasto do lekkiego ostygnięcia, posmarować jedną część ciasta dżemem truskawkowym, a następnie przykryć drugim ciastem.
6) Impregnacja.
7. W misie robota kuchennego ubijamy masło – stopniowo dodajemy schłodzoną śmietankę cały czas ubijając, następnie rozprowadzamy śmietankę na dżemie truskawkowym i ładnie wygładzamy.
8) Lukier czekoladowy: W małej misce połam czekoladę, dodaj śmietankę i dodaj masło – rozpuść na parze lub w mikrofalówce, rozprowadź na kremie i przechowuj w lodówce przez 1 godzinę do zastygnięcia.
9) Podawać pyszny deser ze śmietaną i polewą czekoladową z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!