Nasza najnowsza kreacja kulinarna zapewnia wyjątkowe doznania – deser sernikowy z kulkami czekoladowymi. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie bogactwo ziaren sezamu, kremu i miękkiego twarogu. Z filiżanką doskonałej kawy lub gorącej herbaty poczujesz się jak na chmurze.
Jogurtowe placuszki z jabłkami
Deser twarogowy z kulkami czekoladowymi
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Ciasto na kulki czekoladowe z sezamem:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3-4 łyżki nasion sezamu
Nadzienie twarogowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 1 opakowanie budyniu bez cukru – (40 g)
- 1 kg twarogu
Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego: szybka przekąska, która przypadnie Ci do gustu
Jak postępować:
1) Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, następnie dodać żółtka – mieszać do połączenia. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać nasiona sezamu, a następnie dodać je do masy maślanej – mieszać do połączenia. Przygotowaną masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (około 15-20 minut).
2. Roztop masło na średnim ogniu, odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
3. Ubij całe jajka z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę – mieszaj przez około 10 minut, masa powinna znacznie zwiększyć swoją objętość. Następnie dodać ostudzone roztopione masło, wmieszać budyń w proszku i na koniec dodać twaróg – najlepiej o temperaturze pokojowej – miksować krótko, aż do połączenia, na najniższych obrotach miksera.
4. Uformuj schłodzone ciasto w około 30 kulek po 15 g każda, ale możesz zrobić więcej mniejszych kulek – nie używaj całego ciasta, pozostałe ciasto włóż z powrotem do lodówki.
5. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 21 × 32 cm papierem do pieczenia. Umieść czekoladowe kulki na dnie, pozostawiając między nimi odstępy – 6 rzędów po 5 kulek.
6. Delikatnie rozprowadź na nich masę twarogową i zetrzyj na wierzch pozostałe ciasto.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 175°C.
8. Po upieczeniu podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy wam wszystkim dobrego smaku!